Историчар Немања Девић држао предавање у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

КАКО СМО ИЗГУБИЛИ ОТАЏБИНУ – СРПСКА ЗАВЕТНА МИСАО У ДОБА КОМУНИЗМА

Научни сарадник Института за савремену историју из Београда др Немања Девић одржао је синоћ пето предавање из циклуса „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене на тему „Како смо изгубили отаџбину 1945. – српска заветна мисао у доба комунизма“.

У веома занимљивом историјском осврту на српску заветну мисао у доба комунизма било је речи о 27. марту 1941. и буђењу косовског завета у српском народу; о последицама грађанског рата и слому српске елите; о 1945. години и „Дану победе“; о Косовском завету, његовом поновном буђењу деведесетих година прошлог века и о томе шта Косово значи новом српском поколењу.

Немања Девић се посебно осврнуо на страдање Српске Православне Цркве у време комунизма и покушају превредновања српског идентитета нагласивши да су комунисти по бестијалности према епископима, свештенству и монаштву СПЦ превазилазили окупатора.
Видео запис са предавања доступан је на јутјуб каналу Храма Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији. https://www.youtube.com/watch?v=_jK5QECG5s0

После предавања представљена је књига Немање Девића и Срђана Цветковића „ОЗНА – репресија комунистичког режима у Србији 1944-1946“. О књизи је говорио Никола Маринковић, извршни уредник у издавачкој кући Catena mundi из Београда. Он је овом приликом скренуо пажњу и на књигу проте Саве Банковића „У предворју пакла“ као и на остала издања Catenе mundi која су посвећена злоделима комунистичког режима у Србији.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. Настављенa је у фебруару гостовањем проф. др Борислава Гроздића са темом „Српски војник у косовском завету“, а крајем марта је о српском културном обрасцу говорио проф. др Мило Ломпар. Претходно предавање о идеји трећег пута у српској заветној крајем маја одржао је књиживник Бранислав Матић, уредник часописа „Србија – национална ревија“.

Завршна трибина циклуса биће одржана 30. јуна. О заветној мисли у делу Жарка Видовића говориће чланови Управног одбора „Задужбине Жарко Видовић“ проф. др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду и проф. др Драган Ашковић, ванредни професор Православног богословског факултета.

Уредник и модератор циклуса предавања је Славољуб М. Марковић.

Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *