Монашење у манастиру Тумане

Древна српска светиња, манастир Тумане, синоћ је био центар монашког сабрања наше Свете Српске Православне Цркве. Велики број рођака, пријатеља и верника дошао је са свих страна да присуствује, нажалост ретком догађају, монашењу једног младог човека. Наиме, синоћ је по чину расе и камилавке замонашен искушеник Жељко Ковачевић са монашким именом Иринеј.

У присуству Епископа топличког Петра, постриг је извршио игуман тумански архимандрит Димитрије, а новопостриженог брата привео је протосинђел Теофил. На радост свих присутних понео је име Иринеј, по Светом свештеноисповеднику и Епископу бачком Иринеју Ћирићу.

На овом великом духовном сабрању били су присутни многобројни монаси и монахиње, као и свештенство из многих епархија. Наравно, увек радо виђени у манастиру Тумане су и фрушкогорски монаси, а вечерас су ту били високопреподобни архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетег и преподобни јеромонах Лазар, игуман манастира Раваница врдничка. Уз велико поштовање игуманија и игумана осталих манастира, чија имена аутор текста није успео да забележи, остаје да се памти овај велики догађај.

Није случајно понео име светог владике Иринеја нови тумански монах, јер је он управо из Бачке пристигао као младић до туманске светиње и ту примио монашки постриг. Иако у сузама, мајка Слађана је међу првима честитала монашки постриг Иринеју, али сада уз већ познато питање: “Како ти је име брате?”

Вест приредио: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

One thought on “Монашење у манастиру Тумане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *