Мошти руских светитеља у Сусеку

По благослову Високопреосвећеног Митрополита сремског Господина Василија, данас, на празник Светог Сисоја, у малом сремачком месту Сусек био је велики дан. Наиме, председница Фондације Свети Бонифације из Москве, госпођа Наталиа Сергеевна Мезенцева је донела у храм Светог Архангела Гаврила у Сусеку честице моштију више Руских светитеља.У Срему се чуда дешавају,али овај пут још досад невиђено чудо доживели су станивници овог малог места на десној обали Дунава.У древну светињу пристигле су иконе са моштима руских светитеља, а чудо је у томе што мошти остају трајно као поклон фондације Свети Бонифације.

Млади јереј Никола Ерцег је служио Свету Литургију данас на велики празник Светог Сисоја, причестио је оне који су се припремали и беседио, узбуђен од радости сазнања, да мошти остају у Сусеку. Овом величанственом историјском догађају присуствовали су, поред сусечана, и верници из Бусија, где је донедавно службовао кратко млађани јереј Никола Ерцег.

Писцу ових редова није промакла чињеница и сведочење да се не памти да је једном храму даривано толико светиња. За сваку икону и Свете мошти потписан је протокол о преузимању и сертификати Фондације по благослову Његове Светости Руског Патријарха Кирила. Намерно не наводим имена Светитеља чије су Свете мошти од данас у храму Светог Архангела Гаврила да би верујући дошли и уверили се у дар Божји и чудо сусечко.

После целивања икона и моштију, увек добар домаћин млади јереј Никола Ерцег са својим парохијанкама приредио је у парохијском дому окрепљење за присутан народ.

Од данаас Сусек бележи нови значајни датум у историји свога храма.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа јереја Николе Ерцега,пароха сусечког:

Поздравна реч Наталије Сергеевне Мезенцеве,председнице фонда Мученика Бонифација из Москве са преводом Зорице Зец:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *