Материце у храму Светог архангела Гаврила у Батајници

У Недељу Светих Праотаца и спомен Светог преподобног Данила Столпника 24/11. децембра 2023. лета Господњег, верни народ се сабрао на Литургију и након сједињења са Живим Богом обележио традиционални празник Материце пригодним програмом у црквеној сали Храма Светог архангела Гаврила у Батајници.

У сали препуној родитеља и деце, старешина овог храма протонамесник Радоје Вукотић се свима обратио уводним словом о смислу Материца за српску православну породицу, посебно нагласивши значај мајке по угледу на многе славне праматере и матере нашег рода. Том приликом представио је још један повод овог окупљања, а то је промоција нове књиге и богоугодне збирке песама парохијанке г-ђе Душице Риђошић, желећи да нам будућност донесе још њених духоносних и плодотворних радова.

У наставку, уследио је мозаик разних рецитала и глумачких комада ученика православне веронауке ОШ “Бошко Палковљевић Пинки” у част мајки, уједно сећајући се Детињаца и најављујући обичаје за Оце. Међу учесницима програма чуо се и славопој у част Пресвете Богородице, а извео ју је новоформирани црквени певачки састав при овом храму под учитељским вођством јереја Милована Дерете.

При крају свечаности о стваралаштву у књизи “Дарови од Бога” говорила је г-ђа Наталија Станковић, мастер италијанског језика и књижевности, а потом се обратила и сама песникиња речима захвалности Богу и присутнима, дочаравајући љубав Божју, молитвену моћ и лепоту православних хришћанских празника и обичаја.

Нека су од Бога благословени дани Божићног поста, чекајући сверадосни празник Рођења Христовог!

Текст и фотографије: јереј Немања Теофиловић, парох батајнички при Храму Светог архангела Гаврила

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *