Храмовна и сеоска слава – Преображење Господње – у Обрежу

На дан када наша Света Мајка Црква молитвено прославља празник Преображења Господњег, храм у селу Обреж, који је посвећен овом великом догађају, прославио је своју храмовну и сеоску славу, 19. августа 2024. лета Господњег.

На овај велики дан, који је уистину празник сваког хришћанина, а такође и подсетник и извор силе, ми, славећи Господа, од Њега добијамо Божанске светлости и благодати да себе заиста преображавамо непрекидно. А преображавамо себе управо онда када чистимо душу своју од грехова који су у нама.

У навечерје празника, у обрешком храму служено је вечерње богослужење са петохлебницом, са почетком у 18:00 часова. Овим богослужењем началствовао је старешина и духовник манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка, јеромонах Дамаскин (Тотић), уз саслуживање протојереја Миће Ристића, пароха доњетоварничког и јереја Саше Милијашевића, пароха старопазовачког.

За певницом су појали јереј Божидар Васић, парох огарски,  јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, старешина Светог храма, домаћин молитвеног сабрања јереј Слободан Мицић, као и г. Марко Ракић, апсолвент ПБФ-а у Београду и вероучитељ у Обрежу.

Након вечерњег богослужења, празничну беседу произнео је јеромонах Дамаскин, подсетивши присутне на значај празника, односно догађај када се Господ , на гори Тавор, док се молио – „преобразио“.

На сам дан празника служена је Света Литургија, са почетком у 9:30 часова, којом је началствовао јереј Слободан Мицић, старешина Светог храма у Обрежу, уз саслуживање јереја Милана Томашевића, пароха сурчинског.

Лепоти празничног богослужења допринео је црквени хор из Београда, као и г. Марко Палежевић, докторант теологије у Солуну и вероучитељ у Пећинцима и г. Марко Ракић, апсолвент ПБФ-а у Београду и вероучитељ у Обрежу.

Надахнуту празничну беседу произнео је јереј Милан Томашевић, парох сурчински, говоривши о смислу овог великог дана и празника, о неопходности нашег преображаја кроз учествовање у Светој Литургији, честитавши домаћинима славу, као и свима присутнима празник.

Након Свете Литургије учињена је славска литија око Светог храма, освећење грожђа, славских колача и кољива. Славкој литији придружили су се протојереј Александар Урумовић, парох ашањски, јереј Јован Стегњајић, парох карловчићански и јереј Божидар Васић, парох огарски.

Овогодишњи кумови храмовне славе биле су породице г. Момчила Орловића, г-ђе Љиљане Влајковић, г. Јована Тодоровића, г. Милана Божића, г. Миладина Јовановића, г-ђе Верице Божић, г. Љубише Јовановића, г. Андрије Пошарца, г. Илије Маријана и г. Зорана Диклића, г. Милоша Деврње.

По одласку на центар села, учињен је помен пострадалим обрешцима у рату, док су чланови локалне самоуправе положили венац на спомен обележје.

Трпеза љубави настављена је и служена у свечаној сали „Нова ренесанса“ (бивша Арена) у Обрежу, трудом и љубављу кумова храмовне славе, Светосавске омладинске заједнице у Обрежу, локалне самоуправе, верног народа и домаћег пароха.

КУД „Паја Зарић“ из Нових Карловаца, својом игром и песмом, дао је посебну ноту прослави храмовне и сеоске славе у Обрежу.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Радио Српски Сион

One thought on “Храмовна и сеоска слава – Преображење Господње – у Обрежу

  1. Илија

    Слава богу за прославу Преображења господњег у Обрежу.
    Хвала Домаћину Славе г. Јереју Слободану на труду и одличкој организацији.
    Хвала Кумовима славе на славским колачима , житу и вину, грожђу и богатом славском ручку.
    Било је прелепо појање Хора и играње Дечјег фолклорног ансамбла.
    Била је част да смо супруга и ја са нашим унуком и унучицом учествовали у овој прослави.
    Илија са породицом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *