Преображење Господње у Добановцима

Преображење Господње у сремском селу Добановци, обележено је тридневним догађањима, од црквених до културно-уметничких. Света тајна Јелеосвећења, у недељу 18. августа, призвала је верни народ из неколико села сурчинске општине у величанствену цркву Светог Николаја. 

У Светој тајни Јелеосвећења Бог Дух Свети силази у помоћ када се живот човечји нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Да би ова Света тајна окрепила, оснажила и исцелила све немоћне и болесне, њоме су чинодејствовали јереј Зоран Керезовић (Архиепископија београдско-карловачка) и свештенство Архијерејског намесништва земунског Епархије сремске, јереји Владимир Милановић, Стефан Гавровски, Јулијан Тодоровић и Божидар Ђенић.

На сам дан Преображења Господњег, у понедељак 19. августа, Светом Литургијом је началствовао старешина добановачке цркве Светог Николаја, протојереј Милан Алимпић, уз саслужење ђакона Немање Селаковића, а у молитвеном присуству умировљеног пароха добановачког, проте Илије Цревара. Исповедник је био јереј Божидар Ђенић, док су ангелским гласовима појали део хора и мирјанке за певницом. 

Грожђе је осветио отац Милан Алимпић, а славске дарове које је принео председник Месног одбора Добановаца, г. Александар Васиљевић, осветио је и колач пререзао јереј Божидар Ђенић. 

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *