Празник Преображења Господњег у манастиру Гргетег

Преображење Господње у манастиру Гргетег има посебан значај јер се на тај дан литургијски прославља слава манастирског скита. Многи не знају да је у овој фрушкогорској светињи пре неколико година заживео први монашки скит у Србији у којем сестринство 24 часа непрекидно чита молитве.

У склопу скита, осим велелепног храма посвећеног Преображењу Господњем, налазе се пратећи објекти и монашко гробље. Познато је да је манастир Гргетег најбројнији женски манастир у Срему и да се у њему сестринство бави иконописањем. Последњих година ова древна светиња добија новији изглед, а обнавља се све што се обновити мора и гради све што даје овом манастиру високо место у нашој Светој Српској Православној Цркви. Дугогодишњи игуман ове свете обитељи, високопреподобни архимандрит Доситеј, у великој мери је заслужан за све што се данас види у мастиру и око њега.

Данашњом Светом Литургијом у скиту Преображења Господњег началствовао је јереј Јулијан Тодоровић, парох добановачки, уз саслужење високопреподобног архимандрита Доситеја игумана манастира Гргетег, као и јеромонаха Теофила сабрата ове светиње. За певницом су појали Лазар Тот, Матеј Мијаиловић и Александар Божић.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа присутни народ је учествовао у трократном ходу око храма Преображења Господњег, да би се потом освештали славски дарови и грожђе. За све госте кумови и сестринство манастира Гргетег, са својим игуманом Доситејем, припремише посну трпезу љубави.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *