Мироточива икона Пресвете Богородице “Умекшање злих срца” у Сурчину

Ова чудотворна жива икона у цркву Светог апостола Матеја у Сурчину, стигла је у петак 2. фебруара 2024. године, пред сам одлазак у Русију. Организатор доласка иконе у Србију је Фондација Светог мученика Бонифација из Москве и у њеној пратњи је управница фонда, госпођа Наталија Сергејевна Мезенцев и чувар иконе, господин Сергеј Фемин.

Икона је боравила у Србији од 24. јануара у руској цркви Свете Тројице, Петроварадину (Храм Покрова Пресвете Богородице), Зрењанину (манастир Свете Меланије Римљанке), Сусеку (храм Светог архангела Гаврила), врдничком манастиру Раваница, одакле је и стигла у сурчинску цркву где се чува честица моштију Светог апостола Матеја и Светог Мардарија Либертивилског, који је у Русији провео 12 година, школујући се, подвизавајући, примивши чин јеромонаха.

Акатист пред иконом Умекшање злих срца су служили: протојереј-ставрофор Милутин Илић, свештеник у пензији; протојереј Душко Ђеорђић, парох сурчински; јереји Александар Симић, старешина јаковачке Вазнесењске цркве и Александар Милић, старешина прогарске цркве Архангела Гаврила. 

Пред овом чудотворном иконом која мироточи 24 године и назива се “жива”, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем, поклонило се свештенство Архијерејског намесништва земунског са верним народом из неколико градова широм Србије (Ниш, Ваљево, Чачак, Крагујевац, Нови Сад, Рума), из Сурчина са околним местима, из Београда. Претходно, икона је донела благослов на плацу за градњу будуће сурчинске цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице.

Икона путује по свету и лечи страдале и немоћне. Нежан и благочестив мирис ове иконе осетили су многи. На површини се виде мале капљице небеске росе, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера (према описима других, у шта смо се и сами уверили).

Испраћај иконе која је са београдског аеродрома Никола Тесла полетела у 21.20 сати за Москву, био је величанствен. Пред полазак, у цркви Светог апостола Матеја, захвалила се Матушка Наталија за исказану љубав и веру српског народа према Икони Божјој Матери, желећи да Мајка Божја испуни молитве које су верни принели.

Мироточење у Србији

У Србији, икона је мироточила у време служења Акатиста (од 16.00 часова, 30. јануар 2024.) у цркви Светог пророка Јеремије у Врбовцу. Приликом дочека и у време њеног боравка у цркви, на небу се указао крст.

О мироточењу иконе

У селу Бачурино, близу Москве, за икону је изграђен храм-капела. Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије узела је смирну са иконе да проучи њен састав. Научници су утврдили да је сличан “соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава, међу којима су зарастање рана и антидепресивно дејство.

Филм о икони

О овој икони снимљен је и филм Заступница и Утјешитељка – мироточива икона Пресвете Богородице ,,Умекшање злих срца“ – YouTube https://m.youtube.com/watch?v=nPwsG8lraL0

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Матушка Наталија

One thought on “Мироточива икона Пресвете Богородице “Умекшање злих срца” у Сурчину

  1. МИЛЕНА

    ОДУШЕВЉЕНА САМ ВАШИМ ИЗВЕШТАЈЕМ. ВЕЛИКА БЛАГОДСТ ЈЕ БИЛА И У РУСКОЈ ЦРКВИ ЗА ВРЕМЕ ЊЕНОГ БОРАВКА У БЕОГРАДУ. НЕ МОЖЕ СЕ ОПИСАТИ. ТО ПРОСТО ОСЕЋАТЕ. ИЗ ДВА ИЛИ ТРИ ПРАВЦА ПРЕМА ЦРКВИ КОЛОНЕ СУ БИЛЕ ОГРОМНЕ И СВИ СУ ЋУТКЕ И СТРПЉИВО ЧЕКАЛИ ДА СЕ ПОКЛОНЕ МАЈЦИ БОЖИЈОЈ И ДА ЦЕЛИВАЈУ ЊЕНУ ИКОНУ. А МИРОМ КОЈЕ ЈЕ ОНА ТОЧИЛА, ОТАЦ ВИТАЛИЈЕ ЈЕ ИЗАШАО НАПОЉЕ И СВЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ СТАЈАЛИ У РЕДОВИМА ПОМАЗИВАО ЈЕ… НЕКО ЈЕ СНИМИО ПОЈАВУ ХРИСТОВОГ ЛИКА ИЗНАД САМЕ ЦРКВЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *