Прослава Светог Саве у Бешки и Марадику

Прослава Светитеља Саве Српског у Марадику и Бешки је и ове године, као и увек ових 20 година од када је веронаука ушла у школе, прошла у прожимању црквеног и школског живота. Вероучитељ ђакон Горан Груловић је припремио три представице о светосавским легендама са ученицима ОШ „Бранко Радичевић“ у Марадику и заједно са свим колегама, кумовима славе и ученицима дочекао свештеника, протојереја Синишу Хрвачевића, са којим је преломљен славски колач, после чега је уследила свечана приредба у 10.00 часова дан пред храмовну славу у Марадику, Светитеља Саву. За храмовну славу, после Свете Божанске Литургије, уследио је рецитал ученика веронауке у Светом храму.

На навечерје прославе Светитеља Саве у 18.00 часова у Дому културе у Бешки је одржана свечана академија у организацији ОШ „Браћа Груловић“. За ту прилику вероучитељ је написао и припремио са ученицима представу у којој је комбиновао тему из књиге „Мали принц“ која се у оквиру веронауке изучава са темом одласка принца Растка Немањића на Свету Гору. Заједно са  наставницом музичке културе Валентином Боћан и наставницом српског језика Зорицом Врачаревић вероучитељ је организовао програм академије, а сцену за исту са великом макетом храма Светог Саве је уредила протиница Јелена Гачић, управница Дома културе, са учитељицом Раденом Лончар. У препуној великој сали Дома културе која броји 300 места наставници ОШ „Браћа Груловић“ на челу са директорком др Надом Џамић-Шепа заједно са ученицима су дочекали свештенство храма Ваведења Пресвете Богородице у Бешки. У молитвеном присуству кума школске Славе Новице Темуновића свештенство храма Ваведења Пресвете Богородице у Бешки је преломило славски колач са директорком и ученицима. Свим присутнима се обратио протојереј-ставрофор Брацо Санчанин са пригодном беседом. Уследио је свечани програм.

Свету Литургију на дан Светитеља Саве служио је протојереј-ставрофор Брацо Санчанин. За певницом су били: протојереј Јовица Гачић, јереј Стефан Трифковић, ђакон Горан Груловић, теолог Михајло Санчанин и теолог Немања Тепавац. Ученици нижих разреда веронауке су после Свете Литургије у огранизацији вероучитеља ђакона Горана Груловића имали рецитал после којега је свештенство са светосавским кумовима поделило светосавске пакетиће свој присутној деци.                                                           

Текст и фотографије: Ђакон Горан Груловић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *