Гргетег прославио Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице

Манастир Гргетег је данас прославио Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Како рече високопреподобни архимандрит Доситеј, игуман ове свете обитељи, по благослову Светих атонских стараца први препис иконе Пресвете Богородице Тројеручице, по први пут је иступио са Свете Горе и по благослову наше Свете Цркве и Митрополита сремског Господина Василија њено станиште, односно духовно устоличење, је управо овде у манастиру Гргетег.

Многа чуда су се издешавала за ове двадесет и две године пред иконом Богородице Тројеручице, која заузима централно место у прелепом трону.

Данашњом Светом Литургијом, у препуном обновљеном храму, началствовао је високопреподобни архимандрит Атанасије, игуман манастира Старо Хопово, уз саслужење протојереја ставрофора Недељка Рашића, протојереја Бранка Денчића, јереја Бранислава Џомбића, јереја Јулијана Тодоровића, јеромонаха Александра и протођакона Горана Власца.

За певницом су били изванредни млади појци Епархије сремске, који наступају под именом трио “Тривјешчани” у саставу Александар Божић, Матеј Мијаиловић и Лазар Тот.

После Свете Литургије и Свете тајне Причешћа освећени су славски дарови, које су принели кумови благочестиви Савић Милутин и Гордана са породицом из Инђије, а који су ево готово 22 године кумови овог светог храма и велики донатори.

Тешко је пренети лепе речи које је овој породици данас упутио високопреподобни архимандрит Доситеј у својој поздравној речи за трпезом љубави. Породица Савић је у тешким временима увек била уз ову светињу и треба им одати признање за све учињено да овај манастир овако данас изгледа.

После поделе нафоре домаћин ове свете обитељи позвао је све присутне на окрепљење.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *