Чудотворна икона Умекшање злих срца у Сурчину

Дане од Светог Сисоја до Светог Прокопија, ове 2024. године у Сурчину бележимо поред слављења ових Божјих угодника, данима припреме доласка Чудотворне иконе Умекшање злих срца у сурчинску цркву Преподобне мати Параскеве.

Са Благословом Митрополита сремског Господина Василија, икона је стигла у 12.50 часова у недељу, 21. јула 2024. године, у пратњи њеног чувара, Господина Сергеја Фомина.

Икону је преузео протојереј ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Преподобне мати Параскеве, а затим је прешла у руке сурчинских пароха, протојереја Александра Цвитановића, старешине цркве и јереја Милана Томашевића.

Много се народа сабрало да се помоли пред Иконом која мироточи непрестано већ четврт века, а Њој у славу служен је Акатист од 13.00 часова, где је саслуживао и јереј Ненад Катић, старешина цркве у Петровчићу и парох прогарски Александар Милић.

Госте из Русије је верни српски народ дочекао отвореног срца и широких руку и овом приликом је исказао велико гостољубље.

Пред Акатист Пресветој Богородици, у 17.00 часова, у цркву Свете Петке је стигла гђа Наталија Мезенсцова, директор московске фондације Светог Бонифатија, сурчинској цркви је даривала крст са честицом Крста Господњег, на чему се захвалио прота Александар Цвитановић.

Гђа Наталија је стигла у пратњи пароха сусечког јереја Николе Ерцега, који је био њен домаћин. Отац Никола Ерцег који је био вероучитељ у Сурчину и на пракси као ђакон, саслуживао је на Акатисту Пресветој Богородици.

После врбовачке цркве Светог пророка Јеремије, манастира Рукумије, сусечке цркве Светог архангела Гаврила, врдничке Раванице које је гђа Наталија обрадовала честицама моштију светитеља, и сурчинска Црква има велики поклон од све руске душе, руске Цркве и руског народа, како је рекла гђа Наталија.

У 19.30 икона је испраћена на аеродром Никола Тесла, одакле се вратила у Москву. Њеном испраћају са вернима придружио се парох јаковачки Перица Влаинић.

Сурчинска црква Преподобне мати Параскеве је имала велику благодат и срећу да је Пресвета Богородица боравила у Божјем дому, неколико сати, пред Њен одлазак у Русију.

Да подсетимо, икона Умекшање злих срца је боравила два сата  у сурчинској цркви Светог апостола Матеја, 2024. године.

У манастиру Сомина, Епархија будимљанско никшићка, освештана је 14. јула 2024. године црква посвећена Чудотворној икони Мајке Божје Умекшање злих срца

На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стрела или мачева који боду Њено срце. У овом случају, седам стрела пробијају Тело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац прорекао, обраћајући Јој се речима: „А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца.“ (Лк. 2, 34-35)“, што означава пуноћу туге, коју је Пресвета Дјева Марија претрпела у свом земаљском животу.

Свако ко се дотакне ове иконе Пресвете Богородице, не одлази без благодатне помоћи и заступништва Мајке Божје.

Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије испитала је икону. Узели су смирну да прoуче њен састав. Научници су утврдили да је сличан “соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава. Међу њима: зарастање рана, антидепресив, итд. Чак су снимили и филм о томе.

Слава о мироточивој икони отишла је далеко ван граница Русије. Посетила је Чешку, Италију, Немачку, САД, Аустралију, Украјину, Белорусију… Чудотворна икона је пет пута посетила Атос – Свету Гору. У част иконе, на Кипру је изграђен храм.

Радуј се, пресвета Богородице, претварајући Своју тугу у нашу радост!

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион, Светигора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *