Сабор Светог Архангела Гаврила у Сусеку

Место Сусек и његови становници су данас прославили свог заштитника Светог Архангела Гаврила коме је посвећен храм изграђен давне 1770. године. Сваке године се свечано литургијски обележава храмовна слава па тако је било и ове године. Синоћним бденијем започели су богоугодни догађаји у храму да би се данас наставило Светом Литургијом, којом је началствовао високопреподобни архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета. На Светој Литургији су саслуживали протојереј ставрофор Мирко Мишановић, старешина храма Светог Саве у Черевићу, протојереј Коста Ковјанић, старешина храма Свете Петке у Петроварадину, јереј Јован Рајак, старешина храма Свете великомученице Марине у Сремској Каменици, јереј Бранислав Керечки, старешина храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину и јереј Јеремија Дегенек, старешина храма Светих Врачева Козме и Дамјана у Нештину.

У надахнутој беседи после прочитаног јеванђелског одељка високопреподобни архимандрит Стефан је говорио о Небеским силама и Архистратигу Гаврилу, а целу беседу можете послушати у прилогу. Благољепију Свете Литургије допринели су чланови дечјег хора Храма Светог Архангела Гаврила из Сусека уз помоћ већ искусних карловачких богослова из овог места. На данашњој Светој Литургији се причестио велики број верника Сусека и осталих места из овог дела Срема.

Овогодишњим кумовима Војиславу и Анамарији Кашић, који су принели славске дарове, захвалио је млади парох сусечки јереј Никола Ерцег и позвао нове кумове да приме део колача по нашим старим обичајима. За кумство се јавише Душан и Данијела Бајатовић из Сремске Каменице са својом породицом.

После трокраког опхода и поделе нафоре, јереј Никола Ерцег је за несебичну помоћ у припреми храма и храмовне славе заслужним парохијанима поделио иконе и захвалнице и позвао све присутне за трпезу љубави коју припремише вредне парохијанке уз помоћ кумова. Данашњу храмовну славу ће дуго памтити месни парох сусечки Никола и његова попадија, јер су данас по први пут изнете недавно добијене руске иконе са честицама светих моштију Александра Невског, Луке Симферопољског, Матроне Московске, Сергеја Радоњешког, Светог Спиридона… Ето прилике да посетите овај лепи храм и целивате мошти ових светитеља.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа високопреподобног архимандрита Стефана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *