Румске „Краљице“ се представиле у Тополи

Протеклог викенда одржана је 58. Опленачка берба у Тополи. У оквиру ове манифестције одржани су 10. сусрети младих певачких група Србије и етномузиколошка радионица за традиционално певање под називом „Учење народних песама у институцијама и ван њих“. Модератор радионице била је др Јелена Јовановић, етномузиколог.

У оквиру радионице и сусрета учествовале су румске Kраљице, чланице Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ Рума. Поред нашег ансамбла учествовале су чланице KУД „Опленац“ Топола, женска певачка група „Црнућанка“ и певачи Милољуб Шаковић и Радован Јанковић који су презентовали традиционално певање „из вика“.

Гост предавач на радионици био је и др Димитрије Големовић, етномузиколог, који је говорио о певању „из вика“ и значају неговања традиционалне музике и песме.

Поред представљања краљичких песама на радионици, које су изводиле румске Kраљице, Петар Поповић, шеф АНИП-а, је презентовао своје истраживање везано за овај обичај и његово поновно враћање у народ, где му је и место.

Радионица је спојила различита искуства руководилаца певачких група што је и био циљ. Размена искустава у раду помоћи ће свим учесницима у даљем раду и заједничком циљу, који је заштита и очување традиционале музике Србије.

Фото: АНИП „Бранко Радичевић“ Рума

Извор: АНИП „Бранко Радичевић“ Рума; Општина Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *