Духовски дани у Бешки

    Наше лепо место Бешка, према историјским документима постоји од 16. века, али се насеља у околини Бешке налазе још у праисторији. Археолошки локалитет „Калакача“ на Дунаву је насеље које је постојало крајем бронзаног доба и почетком гвозденог доба (10. – 6. векa пре нове ере) те се околина Бешке може сматрати једним древним местом живљења. Зато када ове године славимо 250 година постојања храма Ваведења у Бешки и 331. годину школства треба да духовно празнујемо са свешћу да је све око нас слика Невидљивих Стварности које нам се откривају Духом Светим. 

    Свети Арсеније Сремац, наследник Светога Саве, родом „од сремске земље“ је живи сведок да се на овим просторима легенде преплићу са стварношћу, али и да је Сремска епископија од времена апостолске проповеди била повезана са хришћанима у целој васељени. Пошто је Педесетница, народски речено Духови, празник који је постојао још у апостолско доба, није чудно што многа места, па међу њима и Бешка, славе тај древни празник као своју славу. Управо је то напоменуо у својој празничној беседи на Светој архијерејској Литургији Његово Преосвештенство Г. Митрофан, епископ канадски, који је произнео беседу по благослову Његовог Преосвештенства Г. Василија, епископа сремског.  

    Поводом празника Педесетнице у Бешки су одржани „Духовски дани“. На саму недељу Педесетнице, на Светој Литургији у храму Ваведења су гостовала деца и наставници Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања. После Свете Литургије одржали су концерт у бешчанској основној школи „Браћа Груловић“, који је организован уз помоћ Удружења Краљевине Србије из Инђије и Врања. 

    На сам Дан Славе, на духовски понедељак, у 9 часова је организован дочек Његовог Преосвештенства Г. Василија, епископа сремског. Заједно са свештенством сремско-карловачког намесништва и благоверним народом архијереја су дочекали и представници КУД–а „Бранко Радичевић“ из Бешке, ОШ „Браћа Груловић“ и Месне заједнице Бешка. На дочеку Његовог Преосвештенства Г. Василија био је и Његово Преосвештенство Г. Митрофан, епископ канадски. Свету архијерејску Литургију служили су заједно архијереји Преосвештенства Г. Василије и Г. Митрофан, уз саслуживање свештенства сремско-карловачког намесништва, а појао је хор из Сремских Карловаца и студенти Богословског факултета из Бешке.

     После Свете архијерејске Литургије било је приношење славских колача кумова овогодишње славе, Слободана Батала и Зорана Милановића са породицама, а потом су сви позвани на трпезу љубави у обновљену салу парохијског дома. Празничном слављу се придружио и председник Општине Инђија Владимир Гак, који је био и један од спонзора обновљене сале парохијског дома. Свештеници клирици храма Ваведења Пресвете Богородице, прота Јовица Гачић и јереј Стефан Трифковић, су заслужнима поделили захвалнице, а поздравном беседом се присутнима обратио јереј Стефан Трифковић у име Црквене Општине Бешка и захвалио се архијерејима на указаној части. Архијереји су у спомен 250 година Св. храма у Бешки добили поклоне Црквене Општине Бешка. Старешина Св. храма протојереј-ставрофор Брацо Санчанин је све дочекао у храму као домаћин храма, а увече служио вечерње богослужење и угостио архимандрита Саву Јованчевића, игумана манастира Крушедола.  

    У среду по Духовима организована је фудбалска утакмица између ФК „Хајдук“ из Бешке и свештенства и вероучитеља сремске епископије, након чега је приређена свечана вечера за учеснике. Спонзор је била Месна заједница Бешка.

    Дух Свети, који излива своје Дарове на апостоле, апостолске наследнике и хришћане, и ове године је сведочио да је Црква Заједница и да је Саборност темељ праве вере у Животворну и Нераздељиву Пресвету Тројицу, Бога који ствара свет и одржава живот од древних времена све до нашег времена и кроз сву Вечност. 

Текст и фотографије: ђакон Горан Груловић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *