Слава цркве Светог Јована Шангајског у Батајници

Свештеник Дарко Кончаревић одликован чином протојереја

Ученик Хаџи Василије Пурић добитник грамате цркве Светог Јована Шангајског; у одређеним дисциплинама, првак Општине Земун, првак Града Београда, првак Србије 

Откад знам за себе, желео сам да служим правди и истини. Моји родитељи разгорели су у мени непоколебљиву тежњу да се борим за истину, а душа се моја усхићивала примерима оних који су жртвовали свој живот за њу.

— Свети Јован Шангајски

Света Црква прославља данас, 2. јула 2021. године, Божјег угодника Светог Јована Шангајског, који је небески покровитељ храма у батајничком насељу Шангај. У овој години прослављамо 100 година Руске Заграничне Цркве предвођене Митрополитом Антонијем Храповицким, који је са руском емиграцијом основао њено седиште у Сремским Карловцима. Благодарећи Српској Цркви и српском Патријарху Варнави уточиште у Србији су нашли свештенослужитељи, лекари, инжењери, професори, учитељи, уметници…сви су оставили дубоке трагове уткане у темеље српске културе и духовности.

У истој овој години прослављамо и 70 година од како је Свети Синод Руске Православне Заграничне Цркве поставио Владику Јована 1951. године за архиепископа западноевропског. По доласку у Париз Свету Литургију је служио на руском, српском, грчком, енглеском, холандском, француском, кинеском и црквенословенском, стојећи бос у олтару, сматрајући се недостојним да гази обувен пред Светим Престолом, због чега је у Француској назван и Св. Јован Боси. Никада није пропуштао ниједан дан да не служи Литургију. 

Торжественом Литургијом у петак 2. јула 2021. године у величанственој богомољи Светог Јована Шангајског началствовао је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског и Зорана Јовића, намесника старопазовачког; протојереја-ставрофора Велизара Живановића; протојереја Драшка Тепавца, старешине земунског храма Светог Николаја, оца Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремско-карловачког и старешине Петропавловске сремскокарловачке цркве, домаћина, оца Дарка Кончаревића, старешине цркве Светог Јована Шангајског; епархијског ђакона Горана Власца и батајничког Слободана Кузмановића. Исповедници су били оци Споменко Грујић и Милорад Симић.

Свештеник Дарко Кончаревић одликован чином протојереја

Епископ Василије је током свете Литургије одликовао оца Дарка Кончаревића чином протојереја.  

Народ гради храм, а храм гради народ

Видимо величанствено дело народа са свештенством, у почетку, са неимаром протом Милорадом Нишкићем и свештеником Гораном Цвијановићем, којима се радује верни народ и сабраћа, а настављено са старешином храма Дарком Кончаревићем и сада сабратом Николом Ерцегом. Ово кандило вере подигнуто је у славу Светог Јована Шангајског за кога је негдашњи професор Битољске богословије, а потоњи српски светитељ, Николај Велимировић говорио: „Дођите и упознајте живог свеца.“

Епископ сремски Василије је произнео празничну проповед казујући кратко житије овог Божјег угодника. Мошти Св. Јована Шангајског обретене су 1993. године нетрулежне, а данас почивају у храму посвећеном икони Богородице „Свих жалосних Радост“ у Сан Франциску, који је Светитељ Јован подигао.

Епископ Василије је пререзао славски колач и жито прелио вином. Кум славе је г. Предраг Јевтић.

Василије Хаџи Пурић добитник грамате цркве Светог Јована Шангајског

Василије Хаџи-Пурић, ученик 7. разреда Основне школе Бранко Радичевић, је у школској 2020/21. освојио 16 награда на такмичењима из енглеског језика, математике, физике, хемије и информатике.

Једини је ученик у Србији који је учествовао из горе поменутих предмета на 5 државних такмичења при чему је државно такмичење из хемије и државно такмичење из физике радио истог дана решавајући задатке пуних шест сати.

Првак општине Земун у свим дисциплинама. Првак Београда са максималним бројем поена у математици, информатици и хемији. Првак Србије у енглеском језику (међународно Виткомен такмичење из граматике, писања есеја и усмене дебате) и освајач златне медаље на Међународном финалу истог такмичења из енглеског језика. Првак Србије из информатике и члан репрезентације Србије на предстојећим међународним олимпијадама као најмлађи члан екипе, јер су остали чланови старији ученици чувене Математичке гимназије. Освајач друге награде на Државном такмичењу из математике. Освајач друге награде на републичком Архимедесовом турниру младих математичара. Освојио максималан број поена на Дабар – међународном  такмичењу из дигиталне писмености.

Најважнија карактеристика: редовно пости, причешћује се, активно присуствује Литургији у храму Светог Јована Шангајског. Литургију пропушта само ако је  на припремама или такмичењу. Као најстарије дете у петочланој породици, коме је отац преминуо када је имао 8 година, води бригу и о млађој сестри и два млађа брата.

Акатист пред честицом моштију Светог Јована Шангајског

Величанственост ове цркве и њена пунота задиви свакога, све у њој говори о љубави према Богу и светитељу, све сведочи да се овде бди, чврсто стоји у вери, баш као што је и поучавао Свети Јован Шангајски. Пред иконом са његовим изображеним ликом, пред наруквицом у маленом кивоту и честицом његових моштију сваког петка се чита Акатист овоме Светитељу, док се суботом чита Акатист Светом Серафиму Саровском чија је честица моштију такође похрањена у овоме храму.

Гостољубље у цркви Светог Јована Шангајског

Трпеза љубави је организована у порти. Све је било  царски како доликује. За трпезом љубави се обратио протојереј Дарко Кончаревић, потом су, после неколико крајишких песама, академик проф. др Велимир Ћеримовић, из Развојне академије Србије и г. Жељко Кукић председник Културне заједнице Крајине, уручили оцу Дарку заставе Академије на понос Цркве и српског рода. Славском сабрању су присуствовали и представници Општине Земун: г. Игор Вукчевић, саветник председника, чланови Већа господа Бошко Радовановић и Вукашин Бојовић.

Да све протекне у најбољем реду старали су се свештенослужитељи цркве, оци Дарко Кончаревић и Никола Ерцег са попадијама, мироносицама и члановима парохијске заједнице.  

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.

Извор: Радио „Српски Сион“

Аудио: Епископ сремски г. Василије после Свете Литургије и резања славског колача

Аудио: протојереј Дарко Кончаревић

Аудио: протојереј Дарко Кончаревић, за трпезом љубави

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *