Са сајта Епархије сремске – избор из новијих вести

screen-13.22.01[25.10.2014]

Архимандрит Стефан игуман Манастира Велика Ремета

Три стотине десета трибина Духовни разговори у организацији Храма Светог Трифуна са Топчидерског гробља, одржана је у уторак 16. септембра у сали Општине Вождовац.

Гост је био архимандрит Стефан (Вучковић) игуман Манастира Велика Ремета. Говорио је на тему Зов са Голготе – Свети српски мученици. Као и до сада госта је најавио старешина Храма Св. Трифуна протојереј – ставрофор Дејан Дејановић.

О. Стефан је присутнима даровао исцрпну и богонадахнуту беседу, која јесте потресна, али подстиче на будност, покајање, праштање; која поучава да морамо знати ко смо, ко су нам славни и свети преци и у њима тражити узоре, чувати своју веру, идентитет а при том никога не угрожавати. Као и при сваком његовом гостовању, и овога пута, о. Стефан је даровао свим присутнима књиге духовне садржине.
————————————————————-
Тринаест година по реду одржавају се духовне трибине у организацији храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу, који се традиционално одржавају у сали општине Вождовац.Прота Дејан Дејановић је указао посебну част игуманији Манастира Петковица мати Антонини, подвижници Епархије сремске која је на трибини и живо и искуствено пренела једноставним језиком благочестивом народу суштину православног живљења по јеванђељским и Божјим принципима. Мати Антонина је заблагодарила порти Дејану што све ове године као прави подовижник одржава преко потребне духовне трибине које нас уче нашем Православљу.
Мати Антонина је кроз своје искуство и манастирски живот који није једноставан и лак, дала праву слику и монашког живота, подвижништва и укрепљења у вери, осврћући се и на дневна дешавања која ремете човека, ремете породицу и вредности које су установљене да би човек уживао у благодатима које му је Господ подарио.
Из предавања мати Антонине издвојићемо неколико мисли и тема:
*Православље као Правоживље нам говори да правим животом доказујемо нашу веру. Кроз веру ћемо доказати оно што нам теолози говоре, што нас Бог поучава кроз наше срце, наш ум, али Бога морамо и тражити.
—————————————————————-

Из Фондације „Патријарх Павле“ упућена помоћ за угрожене у поплавама нарочито у месту Јамена.
Епископ сремски Господин Василије је у уторак, 30.септембра 2014. обишао угрожене породице и договорио се о обнови њихових домова.
Радови на обнови и градњи домова почињу месеца октобра лета Господњег 2014.

У Патријаршији српској у Београду 25. септембра 2014. године одржана седница Управног одбора Фондације „Патријарх Павле“
Седницом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у својству председника. Присуствовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, протојереј-ставрофор Трајан Којић, г. Градимир Станић и г. Милан Андрић, секретар Одбора. Разматран је извештај о финансијском пословању Фондације у протеклом периоду, као и о оствареним и реализованим средствима у складу са Статутом Фондације и Правилником о додели помоћи. Финансијски извештај је поднео благајник Раде Минић.
Управни Одбор је узео на знање извештај о прикупљеним и реализованим средствима на име помоћи поплављеним подручјима у Републици Србији и Републици Српској. Највећи део средстава донирали су Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија, Грчка архиепископија, Српска Православна Црква и дијаспора у Сједињеним Америчким Државама и Канади, Православна Црква у Чешкој, Варшавска митрополија, Епархија британско-скандинавска Српске Православне Цркве и Српска православна црквена општина Јоханесбург.
Ова средства су одмах достављена епархијама: ваљевској, жичкој, шумадијској, зворничко-тузланској, бањалучкој, шабачкој, сремској и браничевској, које ће организовати непосредну доделу помоћи угроженима на канонском подручју ових епархија.
Овим црквеним јединицама укупно је уплаћено 115.000.000,00 динара и 264.670,00 канадских долара.

—————————————————————-

7. октобар

У уторак 07. октобра 2014. године у Црквеној Општини Пећинци обављен је чин освећења темеља парохијског дома. Освећење је обавио по благослову епископа сремског господина Василија Архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић а саслуживали су парох огарски и доњотоварнички протојереј-ставрофор Милорад Симић и парох шимановачки протојереј Жељко Кретић. На обреду освећења је  присуствовало више свештеника, представници локалне самоуправе и  верни народ. Парохијски дом  ће поред свештеничког стана садржати и салу са потребним пратећим садржајем и канцеларију, а простираће се на 800 метара квадратних.
—————————————————————–

14. октобар

Епископ сремски Господин Василије на дан Покрова Пресвете Богородице служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Мала Ремета.

На дан свеопште духовне радости, када хришћански православни свет прославља једну од тајни Пресвете Богородице, њену чудотворну моћ да буде непрестана молитвеница и заштитница рода хришћанскога и да својим Покровом пружа нама Србима помоћ, заштиту и утеху, Епископ сремски Господин Василије началслтвовао је Светом Литургијом уз саслужење Архимандрита Стефана игумана манастира Велика Ремета и свештеника у пензији оца Мирка Тишме и оца Крсте Максића.
Појао је хор Свети цар и псалмопевац Давид.

У својој беседи Преосвећени Владика Василије прво је подсетио на историјат празника а затим је казивао о искушењима и ратовима који данас  потресају цео свет. Посебну пажњу Владика Василије је посветио страдању Хришћана у Сирији, Египту, Ирану и Украјини, али је напоменуо да утеху треба да тражимо од Пресвете Богородице која показује своју милост према нама кроз појаву њених чудоворних икона…
После Литургије око храма је прошла литија а затим су пресечени славски колачи.
Трудом малобројног сестринства и уз помоћ многих Марти и Марија послужена је трпеза љубави за све присутне.

—————————————————————–

Преко две стотине године стара црква у Бољевцима у којој се клањамо великој Божјој угодници Светој Петки дочекала је да и њена обнова почне.

Након темељне припреме и обезбеђења 29. септембра 2014. године су радови на кровној конструкцији почели. Извршена је замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом.
Радове иизводи мајстор Петковић Борко, из надалеко познате Црне Траве са својом екипом, познат као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске.

Од проте Драгана Гвозденовића доносимо две добре вести: Цркви је враћена реститутцијом земља и сада ова Црква управља имањем у Голубинцима!

Радови на обнови цркве даље се настављају својим редом: обнова фасаде, изолација унутрашњости цркве,рестаурација иконостаса.

Радове на обнови крова што је било најкритичније помогла је Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

—————————————————————–

17. октобар

Златни печат додељен књизи Споменица владичанства сремског на Међународном сајму Графима 2014

Издавач: Епахија сремска
Уредник: Епиископ сремски Господин Василије
Аутор: Срђан Ерцеган
Техничко уређење и дизајн: ђакон Бора Алексић
Штампа: Стојков штампарија д.о.о, Нови Сад

Предговор за књигу: Епископ сремски Господин Василије, академик Динко Давидов, академик Драган Недељковић, проф. Др Драган Станић председник матице српске и проф. др Бојан Пајтић

Диплома Златни печат у робној групи књиге припала је компанији Стојков штампарија д.о.о. из Новог Сада за књигу Споменица владичанства сремског, штампану у врхунској опреми, дизајну и графици, као и фотографији. Књига Споменица владичанства сремског на 1200 страна казује историју Српске Православне Цркве, српског народа на простору Епархије сремске, некада Митрополије карловачке, чувара трона српских патријараха.
Жири у саставу: проф. др Бранко Савић (председник), графички дизајнер Зона Костић и Срећко Бугариновић, као чланови су донели одлуку једногласно о додели Златног печата.

Међу корицама врхунски опремљене књиге где је свака страница у колору је испричан живот свих кроз векове и поред свих манастира и цркава које је Епископ сремски Господин Василије обновио и подигао са благочестивим народом и свештенством, Споменица владичанства сремског је духовни споменик Епархије сремске, на славу Господњу, славу Епархије и наше Српске Православне Цркве, на славу рода српског.

Рецензенти књиге су: протојереји-ставрофори: Јован Петковић, Мирко Тишма и Велизар Живановић као и др Борис Стојковски.
Фотографије којима је овековечена Епархија сремска са свим манастирима и црквама, свештенослужитељима и монаштвом је дело уметничког фотографа Мартина Цандира и групе сарадника окупљених око издања овог сочињенија: Панта Иванчић, Алекса Плачков, протојереј Жељко Кретић, Срђан Ерцеган и Душан Шећерој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *