Представљање књига у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану

Елевтериос Елевтериадис аутор: 
Од срца; Кажи ми један разлог да живим; Пре сумрака; Опет из почетка; преводилац Високопреподобни Архимандрит Василије Костић; издавач: Бернар, Стари Бановци, 2023.

Четири књиге грчког психолога и аутора Елевтериоса Елевтериадиса у преводу на српски језик, представљене су 18. новембра 2023. године у пуној крипти храма Светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану.

О књигама су говорили преводилац, Високопреподобни архимандрит Василије (Костић), референт Светог Архијерејског Синода (причислен’цркви Светог Марка), психолог г. Душан Благојевић и издавач г. Никола Дробњаковић.

 Од срца  (записи о свакодневном и вечном), Кажи ми један разлог да живим (тражећи смисао живота), Пре сумрака  (записи о свакодневном и вечном) и Опет из почетка (записи о свакодневном и вечном) – наслови су књига  чије насловне корице носе боје четири годишња доба. Све овде написано и усмено на представљању књига казано, позива нас на дубље промишљање о свакодневним, обичним стварима и ситуацијама, полагање наде на Христа и Васкрсење Христово. 

Књиге је објавила издавачка кућа „Бернар“ из Старих Бановаца, која је објавила импозантан број дела духовне и религиозне тематике.

Реч о писцу и књигама

Писац је дипломирао психологију на Аристотеловом универзитету у Солуну и магистрирао клиничку психологију и психологију заједнице на Универзитету у Источном Лондону (University of East London). Ради као психолог у приватним ординацијама у Сидирокастру и Солуну. Текстове које пише и објављује посвећени су човеку, односима, нади, Богу. Књиге су му преведене на румунски језик и сада на српски језик.

Књиге нису строго научне и строго из психологије. Писац није теолог али јесте дубоко побожан хришћанин. Рукопроизведен је за чтеца и поје у парохијском храму у Серу где живи. Чињеница да књиге на српском посвећује Старцима Герогију Капсанису и Евсевију Витису говре много и о писцу и о садржају књига.

Оно што пише у својим књигама су записи из свакодневног живота, из искустава са људима са којима ради, живи, креће се. Приче су кратка размишљања о животу, пуне љубави према Богу и ближњем. Говори о нади, о радости, Христу, Цркви, дубоко свеотоотачки и православно на савремен и свакодневан начин. Књиге су писане једноставним, приступачним, лаким језиком. Обраћа се читаоцу онако како би разговарао са својим пријатељем, супругом, родитељем, топло, искрено, људски.

Пише и говори о смислу и циљу живота. По њему као дубоко верујућем православном хрићанину смисао и циљ живота је Христос. Живот с Њим и у Њему. Књиге одишу убеђењем у Васкрсење. Говори и пише доживљено, из срца. Упућује на покајање и на нови почетак а пре сумрака (пре него је касно).

Ове књиге могу бити корисне сваком добронамерном читаоцу, пре свега православном вернику и скоро свим узрастима, јер је језик лак, једноставан, народни.

У Грчкој је познат и признат. Свака књига је имала по неколико издања. Држи предавања по храмовима и манастирима, а оци Цркве у Грчкој га поштују и радо препоручују за предавања и савете.

***

Представљању књиге су присуствовали Високопреподобни архимандрит Нектарије, старешина цркве Светог Марка и главни секретар Светог Архијерејског Синода СПЦ,  свештенство, ђаконство, др Марко Николић помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, г. Владимир Рогановић и архијерејски намесник пећиначки протојереј Бојан Мијановић са богољубивим народом.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *