Празник Сабора Св. Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних у манастиру Бешеново

Манастир Бешеново сваким даном изгледа све већи и лепши. Познато је да је кроз векове овај манастир много пута од разних зулумћара био похаран и спаљиван, да би га у Другом светском рату усташе и Немци опљачкали и порушили до темеља. Обнова почиње са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија а започео је високопреподобни архимандрит Арсеније са верним народом и она траје већ десетак година. Сада је то велелепни храм са пратећим објектима, конацима, гостопримницом и продавницом свећа, икона и црквених књига. Данас је тамо требало бити.

Празник Сабора Св. Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних, или како то народ каже Аранђеловдан је манастирска слава и пристигли су многи да учествују на Светој архијерејској Литургији којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење умировљеног протојереја-ставрофора нирнбешког Маринка Радмила, високопреподобних архимандрита Стефана игумана манастира Велика Ремета, високопреподобног архимандрита Арсенија игумана манастира Бешеново, високопреподобног архимандрита Василија игумана манастира Манђелос, јеромонаха Митрофана сабрата манастира Бешеново и епархијског ђакона Горана Власца. За певницом су били ученици Карловачке богословије предвођени својим професором појања Јованом Стојановићем.

Данашњој Светој архијерејској Литургији су присуствовали и гости из Француске, архимандрит Илија, игуманија Силуани из манастира Преображења Господњег и господин Жан из области Бордо.

Након Свете тајне причешћа и поделе нафоре приступило се освећењу славских дарова које су ове године принели кумови Милош и Оливера Кочић са породицом из Београда. Обраћајући се присутним верницима и домаћину високопреподобном архимандриту Арсенију, захваљујући на учешћу у данашњој Литургији, Епископ сремски је у својој беседи говорио о Архангелу Михаилу и осталим Небеским Силама Бестелесним, које данас прослављамо (беседа и појање Карловачких богослова је у тонском прилогу).

Увек добар домаћин архимандрит Арсеније са кумовима позвао је све вернике за трпезу љубави. У веома пријатној атмосфери гостима се обратио Епископ Василије и говорио о обнови ове светиње. У подсећању на саме почетке обнове, своје сећање изнели су и архимандрити Стефан и Арсеније. На крају се на гостопримству захвалио и архимандрит Илија из Француске.

Текст, фотографије и звучни записи: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Обраћање Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија
Појање Карловачких богослова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *