Предавање у Српском парохијском дому при саборном храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици

О  Канону Андреја Критског и потреби сагледавања властитих грехова

У сусрет Часном васкршњем посту након Свете литургије у просторијама Српског дома при храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици одржано је протекле недеље ново тематско предавање које се односило на покајни Канон Светог Андреја Критског који се чита прва четири дана и у четвртак пете недеље Великог поста. На недељном сабрању верног народа о значају и радости покајања, које је у духовном смислу нешто најлепше што човек може да искуси, говорио је протонамесник Радослав Радовановић. Он је нагласио чињеницу да православни хришћани у свом духовном узрастању савете и узоре проналазе у Светим оцима цркве који су своја Богоугодна и поучна дела стварали у првим вековима хришћанства. Један од њих свакако је био Свети Андреј, епископ Критски, рођен у 7. веку. Он је  духовно богатство стицао од детињства, да би у својој 14. години ступио у манастир Светог Саве Освећеног. Драгоцено искуство сабирао је целог живота кроз манастирски живот и као учесник Шестог васељенског сабора где је бранио веру од монотелитске јереси.

На почетку поста јако је битно сагледати своје слабости и препознати оно што није добро, јер време поста јесте време чишћења, чупања корова и умивања своје душе – рекао је на почетку предавања прота Радослав, упућујући верне да је читање и разумевање Канона Светог Андреја Критског најбољи начин да се то прочишћавање изврши. Канон се чита уз често изговарање молитве Помилуј ме Боже, помилуј ме што одговара речима из знамените јеванђељске покајне молитве цариника у јерусалимском храму. 

Обухватајући својим стиховима догађаје из Старог и Новог завета он позива верне да препознају и исповеде своје унутрашње слабости и недостатке попут зависти, гордости, блуда, лицемерја, хвалисавости и мноштва других грехова. Песме и стихови Великог канона не могу да не дотакну свачије срце, јер су исписани из најдубљих побуда једног посвећеника – једног монаха посвећеног Богу, који је своје духовно искуство изразио у простим, једноставним речима које се већ вековима читају – рекао је, између осталог прота Радослав уз констатацију да ови стихови  буде нашу успавану савест и упућују на добра дела, на светост и познавање Бога.

Д. Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *