Света aрхијерејска Литургија у храму преноса моштију Светог оца Николаја у Белегишу

Света архијерејска Литургија у храму преноса моштију Светог оца
Николаја у Белегишу

На дан празника Светог Деспота Стефана Српског, дана 22. октобра 2022. године у
храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Белегишу служена је Света архијерејска
Литургија, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски господин Василије,
уз саслужење високопреподобног архимандита Јована, Архијерејског намесника
старопазовачког протојереја-ставрофора Зорана Јовића, Архијерејског намесника
сремскокарловачког протојереја Слободана Вујасиновића, протојереја Петра Божића,
протонамесника Ђорђа Ковљена, јереја Слађана Видаковића, као и ђакона Горана Власца и ђакона Стефана Гавровског, уз молитвено присуство више свештеника.

Пре Свете Литургије Владика Василије освештао је иконостас обновљеног храма и рукопроизвео у чин чтеца Николу Братића, прислужника при храму у Белегишу. У току Свете Литургије Владика Василије рукопроизвео је протонамесника Ђорђа Ковљена у чин протопрезвитера и рукоположио у свештени чин ђакона богослова Марка Стефановића из Сремских Карловаца.

По завршетку Свете Литургије владика Василије одликовао је председника Општине Стара Пазова г. Ђорђа Радиновића орденом Светог Арсенија Сремца – највећим одликовањем Епархије сремске за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота. Овом приликом владика Василије захвалио је председнику Општине на труду, љубави и помоћи приликом обнављања светих храмова у Општини Стара Пазова, као и протојереју Ђорђу Ковљену на целокупном залагању приликом обнове цркве у Белегишу и узорном владању, понашању и живљењу њега и његове породице.

Благословом и молитвом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија, а заједничким залагањем проте Ђорђа Ковљена, Управе светог храма, председника Општине Стара Пазова г. Ђорђа Радиновића и свих људи добре воље, завршена је обнова велелепног храма у Белегишу.

За вишеродно материнство и делатну љубав према својој Светој Цркви Епископ
сремски господин Василије одликовао је на предлог Управе храма мајке које су родиле троје или више деце орденом Мајке Ангелине и доделио Архијерејску грамату Црквеном одбору у Белегишу.

Трпеза љубави уприличена је у ресторану Фудбалског клуба ,,Подунавац“ у Белегишу. У току ручка чланови удружења ,,Преподобна Анастасија Српска“ из Белегиша даривали су проту Ђорђа свештеничком одеждом у знак захвалности за духовно старање и делатну љубав према својим парохијанима.

Ђакон Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *