Србски православни појци за Дане Свете Петке одржали концерт у Сурчину 

Србски православни појци за Дане Свете Петке одржали концерт у позоришној сали у Сурчину 

СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ, је као а капелa састав који се бави очувањем српске традиционалне музике, отворио у недељу, 23. октобра 2022. године, Дане Свете Петке, заштитнице цркве у Сурчину и свих житеља овог места. У свом репертоару негује песме првенствено духовног, али и националног, етно и староградског карактера.

ПОЈЦИ су се окупили 26. новембра 2011. године када су четири пријатеља, колеге са Теолошког факултета, решила да даром за песму који поседују улепшају црквена богослужења. Како је идеја расла, ширио се спектар песама, а како је расло ангажовање овог састава, тако се и број чланова повећавао. ПОЈЦИ данас броје десетак чланова међу којима су поред теолога и професори музике, правници, филолози, комуниколози итд. (https://despotsrpski.rs/sr/srpski-pravoslavni-pojci)

У препуној позоришној сали у центру Сурчина, балони црвене плаве и беле боје, означише публику као Српску Заставу, њоме украсише вече духовне, традиционалне и етно песме. Протојереј Александар Цвитановић, старешина цркве Свете Петке је благословио присутне позивајући све да учествују у благословеним Данима Свете Петке све до дана њеног прослављања 27. октобра 2022. године.

На концерту је нумере отпевала и суграђанка Сурчина, Маја Продановић која је једно време била члан овог састава.

Великим трудом и залагањем Србски православни појци постају незаобилазан део многих световних окупљања, а то је препознао и сада већ блаженопочивши патријарх српски Иринеј који је 31. октобра 2013. године дао благослов у сваком даљем њиховом раду на очувању српске музике. У свом десетогодишњем раду одржали су велики број концерата, академија, наступа, а концерт у Сурчину је први концерт у некој до београдских општина. Идејни творац је Марко Качаревић. После толико година рада, очекује се цд до краја године, а 21. јануара 2023. године велики концерт на Коларцу.

Концерту су присуствовали свештеници Архијерејског намесништва земунског са архијерејским намесником, протојерејем Страхињом Голијаном, архијерејски намесник сремско-карловачки протојереј Слободан Вујасиновић, председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша и мнгообројне личности јавног и културног живота.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Србски православни појци и Маја Продановић:
 Проф. Бранко Тадић и Србски православни појци:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *