Духовно вече у Сремској Каменици

Храм Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици вечерас, у Крстопоклону недељу, био је мали да прими све који су дошли да чују беседу високопреподобног архимандрита Димитрија, игумана манастира Тумане. Порта и храм су били пуни младих људи, жељних оваквих духовних предавања, иако је отац Димитрије истакао да више воли духовни дијалог с људима, него класично предавање. Тематски, вече је било посвећено Часном посту и односу нас хришћана према њему.

Некада су православни народи готово сви постили и приступали Светом причешћу. Виђење савременог човека о посту, најчешће се своди на уздржавање од мрсне хране, а да се притом потпуно заборави на духовни пост – истакао је у својој беседи архимандрит Димитрије. Цело излагање можете послушати као звучни запис у прилогу овог текста.

На крају излагања, отац Димитрије се захвалио великом броју присутних верника и домаћину, да би домаћин узвратио лепом захвалницом и Монографијом у којој су описани сви храмови Епархије сремске. Ово духовно вече пратио је и Градоначелник Новог Сада са сарадницима.

Домаћини и организатори ове предивне духовне вечери, која је одржана са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, били су Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, односно свештеници Жељко Кусић и Душко Масларић са сарадницима и парохијанима.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *