Свети Сава торжествено прослављен у Шидским Бановцима 

Празник Светога Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља, у малој духовној оази храму Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима прослављен је светом Литургијом коју је служио надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић. Прота Никола је после прочитаног јеванђеља присутном народу прочитао надахнуту посланицу Његовог преосвештенства епископа сремског Г. Г. Василија.

Након свете Литургије пререзан је славски колач, а кум молитвеног славља је била породица Каленић из Шидских Бановаца. За наредну годину за кумство се пријавила Весна Вученовић из Шидских Бановаца.

После славског колача и надахнуте беседе протојереја Николе Гвозденовића, који је говорио о Светом Сави као светитељу, Христоносцу, просветитељу и родоначелнику српског рода, приступило се рецитовању Светосавских рецитација.

После рецитовања Светосавских рецитација рецитаторима и свој присутној деци старешина светог храма протојереј Никола поделио је светосавске пакетиће које је спремила црквена општина,  а жене из удружења жена су поделиле пакетиће које припремила СДСС.

По завршетку свете литургије прослава је настављена у сеоској основној школи, где је освећен славски колач и кољиво уз светосавску приредбу коју су припремиле учитељице подручне школе. На најлепши начин су дечица наше мале парохије су својим устима чистим срцем узнели молитву нашем Светом Сави Српском и Васкрслом Господу.

Teкст и фотографије: протојереј Никола Гвозденовић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *