У Сремској Митровици одржан сабор ученика веронауке у пливању за Часни крст

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, трудом и љубављу управе Града Сремска Митровица, ГУ за културу и спорт, ГУ за образовање, ПСЦ „Пинки“ и свих релевантних установа и чинилаца овог здравог, хришћанског друштва у граду је организован Први сабор пливања за Часни крст ученика основних и средњих школа. Сабор је, на простору новосаграђеног градског базена, на Крстовдан 18.01.2022. у претпразништво Богојављења, организовао Одбор за верску наставу Епархије сремске у сарадњи са ПСЦ „Пинки“ и Спортским савезом Града.

Мало освећење воде извршио је преосвећени владика Василије благословивши све учеснике, њихове родитеље, организаторе, учитеље… Све присутне у име градске управе поздравио је заменик градоначелнице господин Петар Самарџић изразивши част и задовољство што град има прилику да помаже и увек ће помагати активности и иницијативе сваке врсте које долазе из правца Српске Православне Цркве, наше епархије и Одбора за верску наставу.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије уручио је директору Пословно- спортског центра „Пинки“ господину Саши Бугаџији капитално дело „Библија- осам векова српске уметности“ у издању Храма Светог Саве.

Најмлађи учесник, ученик првог разреда ОШ „Бошко Палковљевић- Пинки“ Стефан Вуковић у име свих учесника, родитеља, пријатеља, доброжелатеља и организатора епископу је подарио скроман дар панагију и као симбол овог сабора, златни пехар као нашем најдражем госту и почасном родитељу.

Свим пливачима организатор је даривао илустроване дечије Библије, Света Писма, захвалнице, пехаре и медаље.

Учествовало је више од педесет такмичара у три категорије; од првог до четвртог, од петог до осмог разреда основне школе и ученици средњошколског узраста. Сва деца освојила су вредне награде и замолила од Господа, заједно са својим епископом и челним људима града  сваког напретка, здравља, радости и доброте за све своје укућане, сроднике, наставнике, пријатеље и ближње.

Била је ово прилика да се покаже огледна синергија и хармонија како црквена и друштвена заједница савршено могу да функционишу у добу, или периоду ван епидемије. Циљ и једних и других је исти – општа радост свих људи, насмејаних и ведрих лица, радосних, безазлених детињих душа, неважних година живота, полних или расних структура.

Стефан Недић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *