Најава: „СРПСКА ЗАВЕТНА МИСАО“ – ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ У ИНЂИЈИ

У намери да се обогати црквени и духовни живот парохијске заједнице Храма светог цара Константина и царице Јелене у Инђији, од јануара до јуна, односно од Светог Саве до Видовдана, биће организован циклус предавања под називом „Српска заветна мисао“.

Тим поводом данас је одржана конференција за новинаре на којој су говорили јереј Богољуб Миловановић, старешина тог велелепног инђијског храма, јереј Немања Мартиновић и Славољуб М. Марковић, уредник и модератор циклуса предања „Српска заветна мисао“.

На конференцији је наглашено да је тема овог циклуса предавања веома значајна не само као духовно него и као идентитетско питање, посебно сада када смо као народ угрожени и када се морамо држати темеља наше духовности, историје и културе да бисмо опстали у времену поништавања традиционалних хришћанских вредности.

Предавачи ће бити  еминетни научни радници, универзитетски професори и национални делатници – проф. др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду, проф. др Борислав Гроздић, пуковник у пензији, некадашњи професор војне етике на Војној академији, проф. др Мило Ломпар, редовни професор Филолошког факултета у Београду, Бранислав Матић, књижевник, уредник часописа „Национална ревија Србија“ и др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса, са више учесника, на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Предавања ће се одржавати у Храму светог цара Константина и царице Јелене, једном месечно, са почетком у 18.00 часова. Биће то уједно и прилика за промоцију најновијих издања аутора у сарадњи са њиховим издавачима.

Прво предавање одржаће проф. др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду у понедељак 24. јануара, на тему „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“.

Предавање  проф. Ковића наслања се на његову најновију књигу „Велике силе и Срби (1496-1833)“, у издању Catene Mundi из Београда о којој ће бити речи у наставку програма. О књизи ће, поред аутора, говорити и Никола Маринковић, извршни уредник у издавачкој кући Cateni Mundi која је пружила велику подршку у организацији овог циклуса предавања. Књига ће моћи том приликом и да се купи уз посвету проф. др Милоша Ковића.

Наредно предавање, крајем фебруара, одржаће проф. др Борислав Гроздић,  пуковник у пензији, некадашњи професор војне етике на Војној академији на тему „Српски војник у косовском завету“.

С поштовањем!

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ИНЂИЈА

Храм Светог цара Константина и Јелене

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *