Божић у Бешки

Велики празник Рождества Христова у Бешки је прослављен како и доликује таквом великом догађају доласка у свет Богочовека. Низ активности су биле од Туциндана све до Божића.

На Туциндан заједно са браћом из Сланкамена, уз пратњу свештеника протојереја – ставрофора Сандо Радомира и протојереја Јовице Гачића упутили су се парохијани из Бешке по бадњак. Након сече бадњака посетили су оца Арсенија у манастиру Бешеново. Као и увек, добри и смирени отац Арсеније дочекао је све са љубављу и радошћу. Након обиласка храма и манастира уприличено је послужење за све присутне.

Повратком у Бешку у црквеној сали одржана је прва Божићна дечија радионица. Учешће су узела деца предшколског и школског узраста заједно са својим учитељицама и родитељима.

Радионицу су водили јереј Стефан Трифковић са попадијама Јеленом Гачић и Иваном Трифковић.

Припремљени су бадњаци који су на Бадњи дан после Свете Литургије били освештани и подељени верницима током дана. Божићна радионица је имала и хуманитарни карактер, јер све што су деца направила продавано је на божићном базару у порти храма од 16 часова на Бадњи дан. Сав прилог од продаје радова дониран је малој браћи и сестрама – деци са Косова и Метохије, како би и њима био улепшан Божић. Мото базара је био “Деца Бешке за децу Косова и Метохије”.

Вечерње богослужење на Бадњи дан је почело у 17 часова, а служили су: протојереј Јовица Гачић и ђакон Горан Груловић. За певницом су били: протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, јереј Стефан Трифковић, теолог Михајло Санчанин и теолог Стефан Радаковић. После завршеног вечерњег богослужења свештеници храма Ваведења су обрадовали најмлађе, деца су пијукала испред олтара, а свештеници су бацали бомбоне њима. Затим је уследила Литија и паљење Бадњака, а после свега ватромет који је задивио присутне.

Јутрење и Свету Литургију на Божић служили су: протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Јовица Гачић и јереј Стефан Трифковић. За певнцом су били: ђакон Горан Груловић, теолог Михајло Санчанин, теолог Намања Тепавац и богослов Растко Божић. Са парохијанима и децом свештеници су после Свете Литургије ломили чесницу у којој се налазио сребрњак. Сребрни дукат пронашао је дечак Матеј, ученик веронауке другог разреда.

Мир Божји – Христос се роди!

Ђакон Горан Груловић

Извор: Радио Српски Сион

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *