,,Московски синодални хор” одушевио публику у Храму Светог Саве

,,Московски синодални хор” Руске Православне Цркве, у оквиру манифестације ,,Дани духовне културе Русије у Србији”, под управом Алексеја А. Пузакова, наступио је вечерас, 28. октобра, у Храму Светог Саве.

Хор ове године обележава три века од оснивања и за то време је пролазио кроз разне фазе, али је рад увек обнављан. Гостовања у Србији не би било да није било подршке руског Министарства културе и Руског дома у Београду.

Од како је унутрашње украшавање Храма Светог Саве завршено комплетно, ово је први одржани концерт, а Мосовкси синодални хор је имао ту част да наступи први. Хор је последњи пут имао прилику да се представи београдској публици у крипти Храма Светог Саве пре три године.

Реаговања публике су одлична, јер је много тога што спаја два братска православна и словенска народа, пре свега вера православна а онда језик, култура, и словенска крв. Публика је у предивној атмосфери уживала у појању духовних песама и великим и громогласним аплаузом поздравила хор, који је као последњу композицију отпевао српску песму „Тамо далеко“.

Пре почетка наступа хора, Епископ ремезијански г. Стефан обратио се у име Патријарха српског г. Порфирија публици и хору пожелевши им добродошлицу, указујући на значај руско – српских веза. У свечаној атмосфери предивног мозаика Храма, поред многобројног верног народа, догађају су присуствовали викарни Епископи: Стефан ремезијански, Јеротеј топлички, Јустин хвостански и Сава марчански, затим Надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, Апостолски нунцијат, чланови Руског центра за науку и културу, свештенство Храма Светог Саве и многобројне угледне личности из културног и јавног живота Србије.

Текст преузет са фејсбук странице “Храм Светог Саве”

Фото и аудио: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *