Дани Свете Петке у Новој Пазови

У Новој Пазови од постојеће четири цркве – богомоље, једна је посвећена веома поштованој светитељки у нашем народу – Преподобној матери Параскеви. Од среде 20. октобра 2021. године, у 8:30 почели су “Дани Свете Петке” са Литургијом коју је служио протојереј Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки и старешина поменутог храма. Увече у 18:00 часова служен је Акатист Светој Петки, и такав поредак је одржан наредних седам дана, тј. до самог празника. Остале Литургије и Акатисте су служили свештеници архијерејског намесништва старопазовачког, а појали су углавном вероучитељи из Нове Пазове.

У понедељак 25. октобра 2021. године, у 19:00 часова, предавање на тему “О жено, велика је вера твоја” одржао је архимандрит Стефан (Вучковић) игуман манастира Велика Ремета, уз присуство народа који су дошли чак и из других места испунивши цео храм Свете Петке.

У уторак 26. октобра 2021. године, у 18:00 часова, Свету тајну Јелеосвећења су служили протојереј-ставрофор Кристо Алексић, протојереј Миодраг Лујић, протонамесник Ђорђе Ковљен, протонамесник Марко Симић, јереј Зоран Ерић, јереј Бојан Мијановић (арх. нам. пећиначки), јереј Стефан Трифковић и ђакон Стефан Гавровски. Појали су вероучитељи, теолози и студенти Богословског факултета.

На сам дан празника Преподобне матере наше Параскеве, у 9:00 часова, Свету Литургију су служили протојереј Александар Цвитановић, протојереј-ставрофор Ђорђе Павловић, протојереј Александар Станковић (епархија аустријско-швајцарска), протонамесник Ђорђе Ковљен, протонамесник Марко Симић, јереј Александар Маџаревић, јереј Предраг Антонијевић, ђакон Светогор Сандић и ђакон Стефан Гавровски. Појао је хор овога храма  “Свети владика Николај Српски.” Верни народ и ученици веронауке су испунили храм, а већина се причестила Божанским Тајнама Христовим. За време Причастна ученици веронауке су отпевали “Песму Светој Петки” радујући се из срца данашњем сабрању, славећи и хвалећи Бога.

После трократног опхода око храма, пререзан је славски колач, а кум је био господин Михајло Луковић, председник Црквеног одбора. За следећу годину се јавио да буде кум, господин Сава Дедајић, нотар из Нове Пазове.

Пред празник Свете Петке, храм је улепшан новим и квалитетним теписима и стазама, а такође су пресвучене стасидије код Горњег места, као и тронови Богородичин и епископски. Највећи дародавац је Општина Стара Пазова на челу са председником господином Ђорђем Радиновићем. Олтарске прекриваче и Дарке су поклонили храму приложници који су желели да остану анонимни.

Све у славу Бога учинисмо у овим данима, на радост Цркви својој, народу на корист душе, а млађим нараштајима за пример како и они да чине и да се старају о ономе што им остављамо.

Текст: ђакон Светогор Сандић

Фотографије: храм Свете Петке

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *