Храмовна слава цркве Свете Петке у Бољевцима

Заштитници цркве и села  Бољеваца, Преподобној мати Параскеви, узносе се молитве од давне 1798. године од када датира црква која је уписана у Републичко културно наслеђе. Стасавала је црква као и њен народ, ево већ трећи век. Сваки пут вас изненади својом бесценом лепотом духовном а и материјалном, с обзиром да се у време Епископа сремског Господина Василија и старешине цркве, протојереја-ставрофора Драгана Гвозденовића, обнова храма приводи крају.

Торжественом Литургијом на дан празновања ове Божје угоднице, 27. октобра 2021. године, началствовао је прота Драган, док су ангелским гласовима појали мирјани за певницом. Вероучитељ Данило Петровић  који је наследио Сребренка Видаковића, дугогодишњег вероучитеља и помоћника директора у основној школи у Бољевцима и будућег Мастер религиолога, који је у своју пастирску службу закорачио у свези клира Богомчуване Епархије источноамеричке.

У празничној проповеди прота Драган је казивао о светлом примеру подвижништва и љубави према Господу Преподобне мати Параскеве на који треба да се угледамо, али и да се угледамо на све претке који су потомцима својим оставили ову богомољу да у њој кандило вере непрестано гори.

После Свете Литургије уследио је троструки опход око храма а затим резање славског колача  у цркви. Добри домаћини, породице Гомбар и Царић су у славу заштитнице цркве приредили славски колач и трпезу. Како прота Драган живи пуним животом једног свештеника са својим парохијанима као у једној породици, тако је све што му је данас било у срцу поделио у цркви и за послужењем у порти, па смо чули и да има још пет година активне свештеничке службе до испуњења радног века. Овогодишњи славски кумови ће обављати и наредних пет година своје кумство, а свако је позван да им се придружи.

Текст фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Звучни запис: протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *