Празник Иконе Пресвете Богородице Почајевске у Петроварадину

Данас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину литургијски прослављен празник Иконе Пресвете Богородице Почајевске. Од недавно се у овом “најмлађем” петроварадинском храму налази ова прелепа икона, донета из украјинског манастира Почајев, који се налази у западном делу Украјине.

Према записима, на Почајевској гори су живела двојица монаха којима се указала у огњеном стубу Пресвета Богородица, која је стајала на камену из којег је почела да тече вода. Ову појаву су видели пастири и дечаци док су напасали под гором стадо. Од тог времена 1340. године, Почајевска гора је постала станиште Божанствене славе, а отисак стопе је непотрошиви источник чудотворног исцелења. Икону Богородице је 1595. године даривао Константинопољски митрополит Неофит, да би она била даривана монасима 1597. године, кад се почиње градити црква у част Успенија Пресвете Богоматере. Необични догађаји су се издешавали у Почајевској лаври за све ове године, икона је чак једно време, од 1770. године, била у поседу унијата, али је 1831. године враћена у Почајевски манастир, под православну управу, где се и данас налази.

Светом Литургијом је началствовао јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински и старешина храма Покрова Пресвете Богородице. После Свете тајне Причешћа и освећења колача извршено је мало освећење воде.

Овај петроварадински храм је већ постао познат по готово свакодневним Литургијама и нарочито је значајно што се, према мом скромном сазнању, једино у овом храму литургијски прослављају и сви руски светитељи. Слава Богу да је тако.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *