Молитвено прослављена слава храма Вазнесења Господњег у Руми

Данас, на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, 10. јуна 2021. године, литургијски је прослављена храмовна слава храма Вазнесења Господњег у Руми.

У навечерје празника, протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин началствовали су Вечерњим богослужењем, уз молитвено присуство протојереја – ставрофора Винка Мишановића, након чега је уприличена посна трпеза љубави.

На данашњи, велики празник, када се радују Небо и Земља и када се радују сви који свим срцем славе Господа, Светом Литургијом у храму Вазнесења Господњег у Руми, началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Винка Мишановића и протојереја Бранислава Мишковића.

У славу и част Божију, током Свете Литургије, појала је и одговарала мешовита певница при Вазнесењском храму.

Слушајући речи нашег Господа Исуса Христа којима је започело данашње Свето Јеванђеље: „Мир вам!“ – не смемо заборавити да нам је Господ донео оно што нам је најпотребније, а то је, управо, мир – стање анђела и стање будућег века; стање потребно свима нама, окупирани разним мислима, бригама, тугом, болестима. Али, са миром, истинским миром који силази са Неба, свима ће бити боље, те нек бива мир свима!

Након Светог Јеванђеља, сабраном народу се пастирском беседом обратио архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић, који се осврнуо на саму суштину празника Вазнесења Господњег, будући да се са вазнесењем Господњим вазнела и целокупна пала и трулежна људска природа.

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића:

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је и присајединио се већи број сабраних, а након Светог причешћа, у славску литију са трократним опходом око храма кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божији у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Посебно задовољство било је гледати родитеље са малом децом у литијском опходу и осетити мир у њиховим срцима којима, доводећи их на ово богослужење, у ствари дозвољавају да са радошћу приступају невидљивом Предводнику литије: Господу Исусу Христу Богочовеку, Васкрслом и Вазнесеном.

Такође, неизмерну радост и благодат донео је долазак и молитвено присуство игуманије манастира Мала Ремета, мати Февроније.

Пошто је освештан и пререзан славски колач, верном народу сабраном у великом броју обратио се протојереј Драган Арсеновић који је пожелео свима срећан и благословен празник, благодарећи свима, као и свештенству и кумовима храма, породицама Тадић и Симић, на љубави према Светој Цркви.

Поздравна реч протојереја Драгана Арсеновића:

Храмовну славу увеличало је и присуство чланова КУД-а из Путинаца, малишана који су својим представљањем дали посебну ноту данашњем празнику, као и народног гуслара Вукмана.

Евхаристијско сабрање и заједничарење у торжественом прослављању празника Вазнесења Господњег настављено је за славском трпезом љубави. Трудом и великим залагањем, ни овог пута нису изостале топле пастирске речи и благодарност присутнима, од стране оца Драгана Арсеновића и оца Ђорђа Санчанина, домаћина овог великог духовног сабрања.

Том приликом, отац Ђорђе се у парохијској сали испуњеној до последњег места, обратио присутнима са речима добродошлице и захвалности што су данас дошли и увеличали духовно славље, крсну славу храма Вазнесења Господњег – Спасовдан.
Такође, захвалио се присутнима што су показали, као и до сада, да су парохијани овог храма заједно са својим свештеницима једна велика породица, подсетивши да сви треба да будемо у слози и љубави јер „слога биће пораз врагу“. Посебну благодарност отац је упутио деци са посебним потребама из Установе за пружање услуга социјалне заштите „Солидарност“ Рума, као и њиховим васпитачима, јер су се са пуно љубави одазвали његовом позиву.

Вазнесењски храм у Руми, иначе за многе бања преображења и бања рођења, будући да су се многи управо у њој духовно родили, долазећи на богослужења и учествујући у црквеном животу, данас је посебно засијао јер Света Литургија која је служена била је Литургија Неба и Земље.

“Господ је узевши нашу природу, њу и уздигао, самим тим што је заједно са њом сео са десне стране Бога Оца. Али то није за Њега никакво чудо. Међутим, да је људска природа која је била презрена и обремењена Адамовим грехом, смрћу и трулежношћу, да се она вазнела на Небо –  то је чудо над чудима, и радост над радостима.”

И као што рече Свети Владика Николај: „Хвалимо и ми и благосиљајмо Господа, који нам је вазнесењем Својим отворио ум, да видимо пут и циљ нашега живота. Хвалимо и благосиљајмо Оца, који на нашу љубав према Сину одговара Својом љубављу, и усељава се заједно са Сином, у сваког оног који држи и исповеда заповести Господње. И држимо у уму нашем непрестано Оца и Сина, хвалећи их и благосиљајући – као апостоли негде у граду јерусалимском – чекајући, да и на нас сиђе сила с висине, Дух Утешитељ, који још при крштењу на сваког од нас силази, но који се због греха наших од нас удаљава. Да би се и у нама тако обновио цео првобитни небесни човек. Да би се тако и ми, као апостоли, удостојили, да нас благослови прослављени и вазнесени Господ наш Исус Христос, коме нека је слава и хвала, са Оцем и Духом Светим – Тројици једнобитној и неразделној, сада и навек, кроза све време и сву вечност. Амин.“

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Фотографије: Вазнесењски храм Рума

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *