Свети Василије Острошки – Врањаш

На извору воде живе, Врањаш, освећен нови манастир посвећен Светом Василију Острошком

Радује се данас Свети Василије Острошки! Још једна светиња на радост и спасење српског народа, на месту живе воде израсла је захваљујући молитвама, раду и труду благочествог народа и ктитора, приложника овој светињи. Једноставна црква, уместо камених зидова има племенито дрво, па делује као да је одувек ту била скривена у фрушкогорским шумама на њеним обронцима. Под Црквом тече непрестано вода око које је народ саборовао и светковао.

Манастир је освештао и Светом Литургијом началствовао Епископ сремски Господин Василије. Саслуживали су: Архимандрит Доситеј (настојатељ манастира Гргетег), ), архимандрит Андреј (настојатељ манастира Шишатовца ), протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић (Манђелос), јеромонах Василије (сада настојатељ манастира Св. василија Острошког у Манђелосу) и епархијских ђакони Слободана Вујасиноића и Јована Рајака.

Током Литургије, за пастирску вредну и предану службу високо пречасни протопрезивтер Мирослав Јосимовић привремени парох у Манђелосу и у Лежимиру, добио је нарочито признање: напрсним крст и звање високо пречасног протопрезвитера ставрофора. Протопрезвитер је вредно радио на подизању своје парохије, парохијског дома, посебно на подизању манастира посвећеног Светом Василију Острошком. Пожелео је Владика сремски Гсоподин Василлије здравља, напретка протојереју-ставрофору Мирославу.

Протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић је предао кључ манастира на управљање и старање оцу Василију, те је данас била то вишеструка радост.

Славски манастирски колач је пререзао Епископ сремски господин Василије, а архимандрит Доситеј и отац Василије су пререзали друге славске колаче данашњих свечара.

Након резања славског колача, владика Василије је поздравом Христос воскресе пожелео свим свечарима и благочестивом народу срећан и Богом благословен дан:

„… Н ека нам је свима срећан и Богом благословен овај дан. Свети Василије Острошки, чудотворац, своме народу заједно са Светим Савом, преподобним Симеоном Мироточивим, светим краљем Милутином, светим Стефаном Дечанским, Мајком Ангелином …. и свим нашим светитељима, моли за наш напаћени, страдални и крстоносни народ.

Овде, у овом малом и убавом месту, које се Врањаш зове, на извору воде живе, подигосмо светињу част и славу Божију а у спомен Светога Василија Чудотворца. Годинама од како сам у Епархији сремској, долазим на ово место да се напијем воде. Увек ме је нешто вукло у ово мало место, привлачило ме, свраћао сам овде размишљајући како би лепо било да овде буде један манастир за све нас , децу двадесет првог века и будућа поколења.

Господ је био милостив и услишио наше молитве, помогао нам, дао нам снаге, да данашњим даном освештамо ову светињу , да обзнанимо старешину овога манастира, оца Василија, његову братију. Нека Господ услиши наше жеље да се умножио братија, да се служи Света Литургија, за спасење рода људскога… “

Овај данашњи сабор је мали или пресликан сабор манастира Острог. Људи који немају прилику да пођу и помоле се пред моштима Светог Василија Острошког, могу да се у овом манастиру помоле пред делићем његове одеће .

Многи су помогли подизање манастира : првенствено благочеестиви народ Манђелоса и са свих других страна, данашња Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, Влада Републике Србије, покрајинска влада Војводине .

Ктитор ове светиње г. Милан Миланковић из маленог места Бродац (Република Српска) одликован је на предлог Епископа сремског г. Василија, а по одлуци Светог Архијерејског Синода, орденом Светог Саве, Његова кћи, мала Милена у тринаестој години занемоћала је на овом светом месту и на путу до болнице уснула у Господу. Малу Милену доживљавамо као ктитора ове светиње,

Кума светиње, велика добротворка бројних српских светиња, гђа Стана Којић одликована је орденом Мајке Ангелине који додељује Епархија сремска.

Грамате за свој делотворни рад и помоћ материјалну и моралну, Епископ сремски доделио је Славиши Ђокићу и Душану Врекићу из Манђелоса, гђи Снежани Јовић из Бијељине.

После освећења Цркве, Епископ сремски Василије је освештао нови конак и пожелео настојатељу оцу Василију и братији која ће се окупити око новог светила да Господу молитве узносе и да ово буде место где ће сви радо на молитву долазити.

За све је припремљен културно-уметнички програм и трпеза љубави.

Освећењу манстира Светог Василија Острошког у Манђелосу, присуствовали су директор Управе за сарадњу са црквама и верским зајендицама др Милета Радојевић и начелник г. Томислав Бранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *