Дани Пасхе Господње у Сремским Карловцима

Свети и Велики Петак

Вечерње Великог Петка са изношењем плаштанице у 18 часова служио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење свештенства сремскокарловачког. По окончаном богослужењу, Преосвештени Епископ се пригодном беседом обратио сабраном народу, говорећи им о тајни Господњег страдања на Крсту.
У 20:30 служено је јутрење Велике суботе са певањем статија и опходом око светог храма. Служио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење свештенства сремскокарловачког.

Света и Велика Субота

У 09:30 служена је Литургија Св. Василија Великог. Началствовао је протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића и протојереја Јована Милановића. Господин Епископ је молитвено присуствовао Св. Литургији.

Вакрсење Господње

У ноћи између суботе и недеље у Сремске Карловце донесен је благодатни огањ који је из Јерусалима тога дана стигао најпре у нашу престоницу, а потом је пренесен у многе храмове наше помесне Цркве. Тако је и верни народ Сремских Карловаца примио овај благослов из Свете Земље. У поноћ је литијом око Саборне цркве почело Пасхално јутрење, које је предводио протојереј-ставрофор Душан Петровић, уз саслужење сремскокарловачког свештенства. За десном певницом певали су ученици петог разреда Карловачке богословије, док је за левом певницом појао хор Саборне цркве „Св. Арсеније“. Катедрална црква Св. оца Николаја била је мала да прими сав верни народ који је дошао да узме учешћа у овој пасхалној радости.
У пасхалној ноћи, након јутарњег богослужења, служена је Св. Литургија у манастиру Ваведења Пресвете Богородице и у храму Св. апостола Петра и Павла (Доња Црква), док је у Саборној цркви Литургија служена ујутро, у 9:30. Евхаристијско славље предводио је старешина храма, протојереј Јован Милановић, уз саслужење крстоносних протојереја Марка Шпановића и Јована Петковића. Појао је хор Епархије сремске „Св. Николај“.
Вечерње Љубави на прва дан Пасхе служио је Преосвештени Г. Василије уз саслужење свештенства сремскокарловачког. Јеванђељски одељак који говори о јављању Васкрслог Господа ученицима прочитан је на многим језицима (црквенословенски, грчки, латински, француски, руски, румунски, српски) како бисмо се подсетили да је вест о Христовом вакрсењу пронета кроз цели свет, на свих језицима. Након вечерњег богослужења, Саборна црква приредила је трпезу љубави.

Г. Власац и С. Лакетић са ученицима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *