Светом архијерејском Литургијом сремскомитровачки храм Св. Кирила и Методија прославио своју славу

У недељу, 24. маја 2020. године на дан Светих Кирила и Методија у сремскомитровачком храму посвећеном славним словенским учитељима и творцима првог словенског писма, као духовни врхунац прославе храмовне славе служена је Света архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. Саслуживали су протојереј-ставрофор проф. др. Драгомир Сандо, јереј Слободан Вујасиновић и ђакон Горан Власац. Евхаристијском сабрању у најмлађем митровачком храму традиционално је као и претходних година присуствовало мноштво верног народа и гостију међу којима су били министар пољопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, председник скупштине Града Томислав Јанковић командант Гарнизона Сремска Митровица потпуковник Борислав Крњајић као и представници локалне самоуправе и полиције. Поред богослова и појаца за певницом лепоти молитвене службе допринели су и гласови чланова Дечијег црквеног хора „Благослов“ са диригентицом Тамаром Пајкановић који певају при овом храму.

У току литургијског славља Његово Преосвештенство Епископ Василије освештао је и пререзао славски колач који су принели кумови овогодишње славе Марко и Слађана Мошић са породицом. Честитајући славу Свете равноапостолне браће Кирила и Методија који су на позив моравског владара половином 9. века пошли из Солуна међу словенске народе, владика Василије указао је на част која је стицајем историјских збивања припала данашњој Сремској Митровици, на чијем су простору по Божјем благослову деловали ови словенски просветитељи, нарочито Методије за кога се претпоставља да је баш на овим просторима уснуо у Господу. „Бог се пројавио кроз  свету браћу Ћирила и Методија дајући им задатак да попут апостола, наоружани Духом Светим пођу у један нови свет, један нови народ  који до тада није сопственим речима, својим језиком и писмом,  песмом и свим својим срцем  много познавао Бога  а то је оно за чим жуди сваки хришћанин и сваки човек“ рекао је владика Василије изражавајући уверење да је  за словенске народе велика радост и срећа то што су за учитеље имали ове равноапостолне светитеље, подсећајући да су они у својој светој мисији наилазили на многе муке и искушења.

Настављајући традицију подршке мајкама које рађају троје или више деце, а на предлог парохијског свештеника протојереја-ставрофора Саве Раките, Епископ Василије одликовао је  орденом Свете Мајке Ангелине „за вишеродно материнство и делатну љубав према цркви“ Ангелину Вуковић, Катарину Крстић, Весну Алимпић, Глорију Ордагић, Виолету Миличевић и Мирјану Сотоницу.

Славље је настављено у порти храма уз трпезу љубави и појање Дечијег црквеног хора  „Благослов“ и Етно групе „Српски дом“.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: Исаковић, Љиљана Муждека

Извор: Радио „Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *