Молебан за очување – спас светиње брака и здраве породице у Бусијама

У храму Свете браће Ћирила и Методија у Бусијама пред иконом Пресвете Богородице, у среду – 21. септембра 2022. године на празник Рођења Пресвете Богородице, са почетком у 18.00 часова одслужен је Молебан за очување и спас светиње брака и здраве породице.

Молебан су служили часни оци овог светог храма протојереј-ставрофор Миле Јокић са сабратом Мићом Ристићем, јереј Никола Ерцег, парох цркве Светог Јована Шангајског и јереј Маринко Стикић, старешина цркве Преноса моштију Светог Николаја у Адашевцима.

После молебана вернима се обратило свештенство поучавајући их о молитви и вери. Посебно потресно сведочанство о Богу, о вери, о снази молитве је казивање оца Маринка из Адашеваца за чију кћер Софију смо се сви молили и која је чудом Божјим, молитвом непрестаном и Причешћем на путу исцелења.

Слово проте Милета Јокића

Драга браћо и сестре,

време је за непрестану молитву. Знам да сте пре свега забринути за децу своју; забринути сте јер нам отимају децу, отимају нам душу. И када нас бројне муке и питања снађу, размишљања ноћу шта ће бити са децом, са вашим унучићима, немојте много да размишљате, јер сваког свештеника од нас можете да позовете и кажете: Оче, ја бих дошао, ја бих дошла у храм да се молимо јер су мене муке од размишљања спопале.

Хајде да молитвено размишљамо о нашој деци. Немамо много времена. Како?

Знате ли ону причу када је духовник Пећке Патријаршије свакоме ко би му ишао у сусрет и говорио Помаже Бог оче благослови, одговарао: Бог ти помогао брате или сестро, сине или кћерко, Бог те благословио, време тече, вечност се приближава.

Све је мање времена за спасење а све мање се трудимо да се спасимо.

Нека сте благословени браћо и сестре, ви који сте вечерас овде дошли да се помолимо и не само вечерас, него би било добро да практикујемо да бар сваких седам дана будемо на молитви за очување светиње брака, за очување и спас породице, за очување деце наше.

Молимо се Пресветој Богородици као што смо то чинили вечерас, јер Она је Мајка, а мајка уме да разуме.

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС!

Дошао је тежак час за наш народ. Искушења сатане и овог заблуделог света је превелико да би он сам одолети могао. Моли се Сину својем да би у ове дане заблуде и духовног мрака, где се више не види ни пут ни циљ, где је будућност Србинова закопана и затрована свим могућим и немогућим лажима, варкама и замкама.

Спаси Пресвета Богородице наше растурене породице. Ти сама знаш и најбоље осећаш вапај мајки за напуштеном и отуђеном децом својом., знаш вапај и плач побијене и угушене недужне деце у утробама недораслих мајки.

Божја књига живота

Ко је тај који нам даје снагу да чинимо оно најбоље што можемо? Свети Никола Кавасила одговара: „То је сам Христос који нас позива на свету гозбу Евхаристије где долази да обитава у нама да би нам помогао да чинимо своје најбоље. Где год је потребна храброст и постојаност да би се однела победа, он нас приводи к Себи да нам подари све оно што нам је потребно посредством Крштења и Миропомазања. Кад се он бори с нама, Он очекује да и ми чинимо оно најбоље…“ Буди најбољи било шта да си. Ако не можеш бити бор на врх брда, буди грм у долини, али буди, најбољи грмић поред потока; буди грана ако не можеш да будеш стабло. Ако не можеш да будеш грана, буди бар травка која ће ауто пут учинити лепшим. Сви не можемо бити капитени, али можемо бити тим. Свети Теофан Затворник каже: „Употреби сву своју снагу, а сву бригу за успех предај Богу“. За хришћанина нема места гордости у сазнању да је учинио оно најбоље – само смиреност. Јер, као што нам је рекао Господ Исус, кад учинимо оно најбоље, извршили смо само своју дужност – ништа више. У крајњој линији, чак и оно најбоље није довољно добро кад је у питању давање Богу. Микеланђело се јавно жалио кад је завршио Сикстинску капелу: ,,Опрости ми Боже што ово нисам боље урадио“.

Пред Божјим подножјем да се исповеди,

Сирота душа клечи и сагиње главу:

Сагреших, виче. Господ рече:

Учинила си своје најбоље – то је успех.

Постарај се да се покажеш ваљан пред Богом, трудбеник који се нема чега стидети и који право управља речју истине (II ТИМ2,15).

Моје најбоље што могу за Исуса да учиним

И у Његову славу да принесем јест

Моја постојана љубав и истина;

Јер све што могу да понудим није

 ни пола онога што му дугујем,

Зато ми помози, Господе,

да све што чиним буде у твоју част. (Анон)

Веруј у то! Живи с тим! Сведочи то! Тражи то вером и употреби га за јастук где ћеш одморити своју малаксалу душу. Бог је јачи. Ако твој Бог није јачи, онда је Бог у кога верујеш превише мали. Он није Бог у Кога Црква верује.

Има једна књига са пописом људи, која садржи више него и једна књига типа као што је Социјални регистар или неки примерак 100 најважнијих људи у свету данас, та књига се зове Божја књига живота. Људи уписани у ову књигу су важни за Бога, не за један дан или годину него за вечност. То су они који су се као капетан из данашњег јеванђеља, прво одликовали својом великом вером: Бог је већи (јачи), ..Само реци реч и оздравиће слуга мој; друго, они су се одликовали својом скромношћу, Господе нисам достојан да под кров мој уђеш; треће, ови људи којима се Исус дивио, одликовали су се великом љубављу према другима, чак и према најнезнатнијима: Господе, слуга мој лежи дома одузет и страшно се мучи. То је била таква вера, таква скромност, таква љубав да је све то задивило Исуса који је за капетана рекао: Заиста вам кажем, ни у Израиљу толике вере не нађох.

Дај учитељу најбоље што имаш,

Дај му првенствено у свом срцу.

Дај му првенствено у служењу,

Посвети Му сваки део.(Гросе)

Јереј Никола Ерцег

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Прота Миле Јокић:
Јереј Никола Ерцег:
 Јереј Маринко Стикић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *