Дванаести Међународни сабор духовне поезије

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Госпојински сабор у манастиру Раковици и ове 2022. године по својим програмским садржајима обухватио је Свету Литургију којом је началствовао Епископ хвостански Јустин Јеремић, викар патријарха српског, новоизабрани Епископ западноевропски који је одслужио и помен српским патријарсима Димитрију и Павлу.

Епископ Јустину саслуживали су протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, духовник манастира Раковице, јереји Горан Мијановић и Бранислав Јовић, ђакони Горан Мијановић и Адриан Чунчук из Руске Православне Цркве.

Ангелским гласовима сестринство манастира Раковице са високопреподобном игуманијом мати Евгенијом и побожним народом славило је Рождество Пресвете Богородице.

Празновање Рођења Пресвете Богородице настављено је свечаном академијом – проглашењем резултата конкурса, смотром поезије и песника,.

Међународни Сабор духовне поезије који је спој књижевне и духовне нити стваралаштва уписан је у календар годишњих дешавања Раковице и престоног града Београда. До сада је окупио око 3270 песника са око 5297 песама, углавном из Србије и православних земаља. Из иностранства је учествовало 16 песника из 5 земаља: Бугарска (1), Република Српска (8), Француска (1), Хрватска (1) и Црна Гора (5).

Сабори духовне поезије у манастиру Раковици су организовани уз свесрдну подршку Секретаријату за културу Града Београда, Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у расејању, Српске Православне Цркве, Удружења књижевника Србије, манастира Раковице, Епархије шумадијске.

Грамата, Духовни целив блаженопочившег патријарха Павла ове године додељена је господину Андрији Чупковићу, директору ЈКП “Паркинг сервиса”, за изузетан допринос у реализацији програма Сабора.

На Дванаестом Међународном сабору духовне поезије учеснике је поздравио г. Јован Јовановић, саветник у Секретаријату за културу Града Београда.

Сабор је по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. отворио Епископ хвостански Јустин који је пренео патријарашки благослов.

Тим поводом представљен је Зборник сабора духовне поезије на 200 страница (приређивач проф. Никола Рајаковић, председник Књижевног друштва Раковица које је и издавач); у књизи је заступљено 99 песника. У Зборнику сабора на подкоричној страници објављена је фотографија књижевника, нобеловца Иве Андрића,

У уводном слову песника Душка Новаковића под насловом Христолике поворке певача, слове и речи Светог владике Николаја (Велимировића):

Стварно, нечулно свето небо, то је обећано прибежиште за којим чезнемо, то је тај миленијумски дивни чудесни симбол стварног невидљивог неба саме стварности…” Јесте, вели Николај, видљивим га чине и Сунце за које кажемо да је симбол невидљивог Бога и звезде које су симбол анђела и светитеља. Сунце осветљава и греје и одржава анђеле и светитеље а тиме греје и одржава и нас.

Душко Новаковић, књижевник,  сведочи да све оно што се протеже од странице до странице Зборника, је стварно, нечулно свето небо наша права отаџбина, пре које морамо имати и ову коју имамо, исто тако праву и опипљиву, у свему што осећамо за њу.

Стручни жири у саставу: Петар Жебељан, Веселин Мишић и Страхиња Николић, извршио је избор и одабрао најбоље којима припада Златник са ликом Светог Саве:

Прва награда припала је Милану Љ. Обреновићу из Крагујевца за песму  Пут у вечност; друга награда припала је Раденку Бјелановићу из Крагујевца за песму Небески знакови, док је трећа награда припала Мирјани Абрамовић Поповић из Београда.

Хор Основне школе “Франце Прешерн” под управом Данијеле Живанчевић извео је две композиције: Тебе појем и Ми смо деца неба. У прораму су учествовали гости из Дома Културе Печењевце.

У Зборнику је заступљен и сајт Епархије сремске и Радио Српски Сион, као и ауторка из Јакова, Анкица Чауш, са песмом Косово Јерусалиме наш.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Проповед јереја Бранислава Јоцића, у цркви:

Проповед Епископа Јустина, после Свете Литургије:

Јован Јовановић саветник у Секретаријату за културу Града Београда и Епископ Јустин (Јеремић):

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *