Празник Свете Мајке Ангелине молитвено прослављен у Саборном храму у Руми

… „Сва вансебна била си и духоносна, сва понета к Богу, Анђелино преподобна и триблажена“ – пева се у црквеној служби, и ваистину – наша Света Мајка Ангелина – Светитељка Божија, најлепши процветао цвет светородне лозе Бранковића, мајка српска, принцеза, деспотица…  а изнад свега тога, њена узвишеност је управо у томе што је била и остала – МАЈКА! А бити МАЈКА значи бити мученица, смерна молитвеница и монахиња!

Данас су се узносиле молитве и клањало пред иконом наше Мајке Ангелине, како широм наше помесне православне цркве, тако и у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, где је Светом Литургијом началствовао архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић.

У надахнутој беседи проте Сретена чућете све оно што је важно знати о дану који данас молитвено и свечано прослављамо, о светитељки која је спојила у себи идеал пустиње са идеалом мучеништва, у околностима ратова и ропства, у беди и богатству, и испунила закон јеванђелске љубави. О блаженој мајци, узору врлине и брижности, не само својих синова и кћери него и целог српског народа, коме је сав живот, у ствари, и посветила.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић
Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *