У сусрет Божићу – одржан огледни час из веронауке у Бусијама

Верска настава у служби Цркве и школе

У сусрет Божићу- огледни час из веронауке

У Основној школи Бранко Радичевић и цркви Светих Ћирила и Методија у Бусијама

Пример радосног хрљења Господу најлепше сведочи она јеванђељска реченица која призива и каже: ,,Пустите дјецу и не браните им да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско“. Управо ове речи посведочене су на часовима верске наставе у школи „Бранко Радичевић“ у Бусијама, јер велики број ђака похађа верску наставу и често посећују Цркву.

Огледни час из веронауке одржао је вероучитељ ове школе мастер теологије, јереј Никола Ерцег, а на часу су били присутни ученици: Сара Вученовић, Милица Гагић, Наташа Мирчетић, Михајло Кантар, Милан Јерковић, Страхиња Цветковић, Александар Ераковић, Невена Петровић, Катарина Ашћерић, Милан Хајдер, Лука Вујасиновић и Матеја Граовац.

Како казује вероучитељ Никола Ерцег: „Верска настава је за малог човека пут до Богочовека, где сваки пастир треба управо малим душама да приступи богонадахнуто, јер никада не знамо кога подучавамо, можда будућег светитеља, можда душу која ће се спасити кроз Свете тајне Цркве или душу кроз коју ће се спасити други (породица, пријатељи, комшије). Један од циљева верске наставе јесте да пружи православни поглед на свет и живот, као и да деци пружи могућност да се развију у комплетне личности изучавањем духовних аспеката живота и развоја личности. Као што је важан физички, емоционални и ментални развој детета, важан је и духовни развој. Такође, важно је да знамо да живот са Христом и у Христу не подразумева само труд око информисања, већ позивање и подстицање на учествовање у црквеном и литургијском животу.“

О Божићу – огледни час из веронауке

Пред почетак часа, ученике је поздравила директорица школе гђа Снежана Паравиња Шкрбић, доктор методике наставе у присуству гђе Дивне Атлагић, помоћнице директорке.

Час је почео заједничком молитвом Оче наш а потом се у радости певало Божић, Божић благи дан. Припремала се ова мала заједница, мала породица великих људи, Деце Неба што у Бусијама основну школу похађају, за Божић те су спремили: Бадњак, свећу, кадионицу, пшеницу, чесницу, трпезу; одговарало се радосним божићним поздравом уз тумачење, па се певало изнова, пијукало, делиле се бомбоне… На кратки квиз о Божићу деца су давала тачне одговоре и бивала изнова награђена. Први део часа завршен је у школи чувеном можемо рећи свенародном химном, дечјом химном Ми смо деца Неба.

Звона цркве Светих равноапостолних Ћирила и Методија најавила су долазак важних гостију – ученика, вероучитеља, диркеторице и помоћнице директорице.

У цркви је ученике дочекао старешина цркве протојереј-ставрофор Миле Јокић у присуству великог неимара, неуморног делатеља на пољу црквеног градитељства протојереја-ставрофора Милорада Нишкића који је својим трудом, залагањем и уз свесрдну помоћ верног народа са сабратом Мићом Ристићем подигао ову богомољу у чијој порти је и основна школа.

Прота Миле је децу дочекао песмом и стихом а потом је прота Нишкић рекао кратко слово о самој цркви која је уз помоћ Епископа сремског Василија и са његовим благословом израсла у величанствену богомољу, коју краси Основна школа „Брнако Радичевић“ уз помоћ државних власти, добрих људи, многих приложника са по лептом, циглом, врећом цемента… Велику захвалност за овај комплекс школе коју похађа преко две стотине ђака од првог до осмог разреда, прота Милорад Нишкић је изразио председнику Републике Србије г. Александру Вучићу, министру Финаснија г. Синиши Малом, г. Дејану Матићу, председнику Општине Земун у једном сазиву као и г. Владимиру Цуцићу, комесару за избеглице и миграције.

Основна школа Бранко Радичевић

Основна школа Бранко Радичевић у Бусијама почела је са радом  1. септембра 2020.године. Српска православна црква уступила је земљиште за изградњу школе која се простире на око две хиљаде квадрата, те има сопствени систем централног грејања, седам учионица опште намене, библиотеку, учионицу за продужени боравак, кабинете за информатику, зборницу, кухињу, трпезарију, фискултурну салу и друге просторије изграђене по савременим стандардима. Владика сремски г. Василије је 1. септембра 2020.године благословио рад школе и на радост ђака, наставника и родитеља ђаци су сели у школске клупе. У овој неизрециво лепој школи окупаној Божјим светлом и окупаној сунцем, све је светло, све је радосно, све дише лепотом и добротом.

Специфичност ове школе није само у њеном велелепном здању већ и у томе што је изграђена у порти цркве Светог Ћирила и Методија. Ови свети оци и сами су били словенски учитељи који нас и данас поучавају. Школски час у овој школи не оглашава само школско звоно, већ и црквено звоно које и ђаке и наставнике, али и родитеље и становништво Бусија, односно како их зову ,,Крајине на крају града“ подсећа да је Господ ту увек са нама.

***

Овај прилог је забележила екипа ТВ ХРАМ са водитељком Михаилом Лакић и камерманом Александром Јерковићем, а биће емитован у божићне дане што је велика част за цркву Светих Ћирила и Методија и Основну школу Бранко Радичевић, за све парохијане и све ученике и њихове учитеље. Прилог ће се моћи послушати на Радио Сиону, радију Епархије сремске.

Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Помоћница директорке Основне школе Бранко Радичевић гђа Дивна Атлагић
и на крају директорка гђа Снежана Паравиња Шкрбић
Прота Миле Јокић
Вероучитељ Никола Ерцег и прота Милорад Нишкић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *