Храм сабора српских светитеља у Руми прославио храмовну славу

У недељу, 13. септембра 2020. године, на дан који је Српска Православна Црква посветила Сабору српских светитеља, мештани Руме и околине окупили су се да заједно са својим Архијерејем прославе храмовну славу новосаграђеног храма у овом сремском месту. Поменута светиња посвећена је управо данашњем празнику у оквиру ког се молитвено сећамо свих светитеља из српскога рода.

Тим поводом, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслуживање великог броја свештенослужитеља и мноштва верног народа.

На изненађење и радост присутних, Епископ сремски г. Василије је том приликом одликовао оба свештеника, који службу врше у овом храму, јереја Бранислава Мишковића, старешину храма, и његовог сабрата јереја Вујадина Савића, у чин протојереја.

Препознавши њихов труд и рад приликом изградње, како самог храма, тако и живе Цркве у Руми, Преосвећени Владика је одлучио да их на дан храмовне славе, пред њиховим парохијанима, прогласи достојним највишег чина који један свештеник може добити у СПЦ.

Након Свете тајне Евхаристије и чина освећења славског колача и кољива, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије честитао је празник двојици одликованих протојереја, оцу Браниславу и оцу Вујадину, затим породици Шпановић, која је поред несебичног залагања приликом изградње храма такође и кумовала данашњој слави, као и свом окупљеном народу.

Том приликом, Владика Василије се дотакао и актуелне епидемиолошке ситуације у земљи и свету, истакавши да нас Господ, непрестано промишљајући о свету и човеку, опомиње да обратимо пажњу једни на друге и искористимо постојеће околности да постанемо бољи хришћани и бољи људи.

На самом крају, уприличена је трпеза љубави и послужење за све присутне госте, за шта  се побринуло свештенство, кумови и парохијани Храма сабора српских светитеља у Руми.

Текст: Мирослав Крсмановић

Видео и звучни запис: Мирјана Босић

Фото: Крсто Калинић, Мирослав Крсмановић, Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

 

One thought on “Храм сабора српских светитеља у Руми прославио храмовну славу

  1. Pingback: Слава цркве Сабора српских светитеља у Руми – IKONAPRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *