Православни свет и Први светски рат

Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат

Светом архијерејском Литургијом, којом је у капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету Универзитета у Београду началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, данас је почео са радом Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“.

Имајући на уму далекосежне последице које је Први светски рат имао на целокупан православни свет, а посебно на Српску Православну Цркву, српски народ и државу, поводом обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, Наставно-научно веће Православног богословског факултета Универзитета у Београду  организовало је Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“. Почетак рада скупа благословио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Уводне беседе произнели су Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета.

На скупу ће бити представљене теме из историје и теологије, у којима се истражује улога православних земаља у Првом светском рату и последице поменутог сукоба на православни свет. Такође, биће представљене и теме у којима се сагледава развој богословске мисли у контексту последица Првог светског рата, као и развој односа Православне Цркве са другим хришћанским Црквама, односно последице поменутог сукоба на међуцрквене екуменске односе. Посебна пажња биће посвећена месту и улози Српске Православне Цркве, српског народа и државе у Великом рату.

Поред наставника и сарадника Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у раду скупа учествују представници Српске академије наука и уметности, Академије наука и умјетности Републике Српске, Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу, Универзитета одбране у Београду, домаћих научноистраживачких института, као и истраживачи из Русије, Украјине, Бугарске, Велике Британије, Француске, Немачке, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Посебан културно-уметнички допринос скупу пружиће оркестар Војске Србије „Станислав Бинички“ и изложба „Србија у Првом светском рату“, аутора Анђелије Радовић, музејског саветника из Војног музеја у Београду и Предрага Лажетића, музејског саветника из Музеја Југословенског ратног ваздухопловства. Научни скуп подржали су Министарство одбране Републике Србије и Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије. Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *