Слава манастира Светог апостола Марка

На Светлу среду у радости васкрслог Господа Исуса Христа дивни празник Светог апостола и јеванђелисте Марка свечано и торжествено је прослављен 2024. лета Господњег као манастирска храмовна слава и сеоска слава у Новим Карловцима.

На сам дан празника у манастиру Св. апостола Марка служена је Света Литургија са почетком у 9.30 часова, којом је началствовао протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, уз саслуживање игумана Јустина Стојановића, јереја Марка Влачића Либерато, старешине храма Сабора Св. Јована Крститеља у Жаркову, јереја Зорана Малешевића, пароха у Јарковцима, јереја Слободана Мицића, пароха у Обрежу и јереја Александра Раденовића, пароха у Љукову, док су Богу угодне светолитургијске песме за певницом узносили протојереј Слободан Вујасиновић, Архијерејски намесник сремскокарловачки и парох сремскокарловачки, карловачки богослови и верни благочестиви народ.

Дивну надахнуту празничну беседу у светоотачком духу древних отаца Цркве произнео је протојереј – ставрофор мр Јован Милановић, ректор карловачке Богословије, говоривши о тајни и суштини наше вере у васкрсење Господа Исуса Христа, о житију светитеља ког прослављамо и честитавши домаћинима славу а и свима присутнима празник.

Након Свете Литургије учињена је славска литија око манастирског храма, те освећење славских колача и кољива. Након освећења славских дарова, присутнима се обратио настојатељ манастира Св. апостола Марка – јеромонах Дамаскин. Затим је уследио културно уметнички програм у манастирској порти у извођењу деце из КУД-а „Паја Зарић“ из Нових Карловаца.

Трпеза љубави служена је у манастирској трпезарији, трудом и жртвом кумова манастирске славе, житеља свете обитељи на челу са настојатељем јеромонахом Дамаскином и верног народа.

Текст, фотографије и звучни запис доставио отац Слободан Мицић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја – ставрофора мр Јована Милановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *