Одржан Православни сабор српске омладине Епархије сремске у Сремским Карловцима

Први пут, 23. септембра ове године, саборски се прославио почетак нове школске године, у духу традиције и културе српскога народа, у Епархији сремској. Још од времена Црквено-народних сабора у Карловачкој митрополији и патријаршији, Сремски Карловци су били и вероватно остали саборно место свег српства. То је препознао Његово Преосвештенство Г. Василије, епископ сремски, под чијим патронатом и благословом се догодио први Сабор православне омладине епархије сремске по угледу и на друге епархије Српске Цркве.

Сабор је отпочео Светом архијерејском Литургијом, с почетком у 10 часова. Заједно с ученицима Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца појала је и присутна омладина с наставницима и вероучитељима својих школа. После тога је била Литија до бине испред зграде Патријаршије где су Сабор отворили градоначелник Сремских Карловаца Ненад Миленковић и Његово Преосвештенство Г. Василије, покровитељ овог Сабора.

Затим, уследила је пауза за ручак, па такмичарски део Сабора. Лепо је било видети како деца учествују у разним радионицама, трибинама, квизу из веронауке; такмичењима у одбојци, стоном тенису, малом фудбалу. Своје вештине испред зграде Богословије је показало витешко друштво „Бели вукови“.

За вероучитеље и наставнике је било одређено учешће на трибини у свечаној сали Богословије „Млади и вера“ и у Карловачкој гимназији  „Божанско надахнуће – историја српске науке“. Сви заинтересовани имали су организован превоз до Стражилова.

У 17 часова је било свечано уручивање похвалница и захвалница, а затим је на бини испред зграде старе Патријаршије био концерт Банета Крстића и групе Гарави сокак.

вероучитељ Горан Груловић

фотографије: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *