Побеђен заборав – Црква Светог пророка Јеремије у Врбовцу

Освећење спомен плоче у порти цркве Светог пророка Јеремије у Врбовцу 17. октобра 2024. године

“Драги пријатељи,

Имена ратника који су живот положили за Отечество у Врбовачком боју 17. октобра 1915. године прекривала је вековна тама и архивска прашина. Када сам сазнао да ови јунаци почивају без имена и презимена, решио сам да сакупим њихова имена и предложио старешини цркве Светог пророка Јеремије, свештенику Душану Поповићу, да им се подигне спомен плоча – макар толико су заслужили стари ратници. Свештеник је оберучке прихватио идеју и за само два месеца пред вама се нашло ово дело.

Исписивањем њихових имена (281) ми их враћамо у историјске читанке из којих су насилно или немаром избачени и на овај начин окајавамо грехе и исправљамо грешке претходних генерација.” – речи су потпуковника у пензији, Луке Николића, после освећења спомен обележја врбовачким ратницима. 

Величанствен историјски тренутак почео је Врбовачким маршом и настављен торжественом Литургијом којом је началствовао прота Стојче Цветковић уз саслужење протојереја Мирослава Дишића, пароха у Јасенку, протојереја мајора Стевана Стевановића (Команда Гарде), протојереја ставрофора Славише Петковића, јереја Николе Ерцега пароха сусечког, јереја Петра Дишића пароха крепољинског и јереја Душана Поповића, старешине Врбовачке цркве, као и ипођакона заставника Жарка Морачанина. Молитвено је присуствовао парох шабачки, јереј Драган Петровић. 

После прочитаног Јеванђеља проповедао је јереј Никола Ерцег, а после Литургије старешина цркве која је културна баштина Републике Србије, јереј Душан Поповић. 

Црква Светог пророка Јеремије у Врбовцу је уврштена у редовни програм Војске Србије па су Литургији и овом историјском чину освећења спомен плоче присуствовали из Центра за обуку копнене војске (Пожаревац) потпуковник Никола Ивановић, мајор Жељко Фуштић и капетан Владан Глишић. Из Министарства одбране присуствовао је потпуковник Милан Јанковић, док је из Генералштаба присуствовао заставник I класе Радоња Вућић. 

Фонд Свети Бонифатије из Москве, гђа Наталија Мезенцева, председник, поводом овог догађаја предала је за храм иконе Светог Георгија и Светог Димитрија Донског са честицом моштију. Ово су светитељи које су руски војници у одбрани Русије увек носили у походу.

Поводом 80 година победе над фашизмом, орденом Петра Багратиона поред старешине цркве свештеника Душана Поповића примили су и његови сарадници, из руке Давитјана Константина, Атамана Волжскова казачества који са замеником, А. Ададуровим први пут борави у Србији. 

Петар Иванович Багратион (груз. პეტრე ივანეს ძე ბაგრატიონიn, рус. Пётр Ива́нович Багратио́н; Кизљар, 1765 — Сима, 12. септембар 1812) је био руски генерал и војсковођа пореклом из грузијске краљевске породице. Био је ученик и савременик Суворова и Кутузова и постао је херој за време одбране Русије од Наполеонове инвазије 1812. године.

Откривена је  плоча а врпцу је пресекао г. Влада Нешић, заменик Градоначелнице Смедерева. Спомен плоча је освећена после Литургије, обављен је помен ратницима српским, учесницима Врбовачке битке 1915., потом се обратио потпуковник у пензији, Лука Николић. 

У културно-уметничком програму учествовали су гуслар Димитрије Анђелић из Сурчина и појачки састав Света Анастасија из Смедерева. 

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Јереј Душан Поповић
Потпуковник Лука Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *