Икона са честицом моштију Свете царице Теодоре на дар руској цркви на Ташмајдану

На празник Покрова Пресвете Богородице, у понедељак 14. октобра 2024. године, представници руског фонда Светог Бонифација донели су у храм Свете Тројице на Ташмајдану, Подворје Московске Патријаршије у Србији, икону са честицом моштију Свете царице Теодоре и део њене одежде на трајни дар. 

Ове светиње ће бити трајно у руској цркви у којој се свакодневно врши Литургија и помиње руски и српски народ, у којој се пуних сто година помињу Патријарх руски и Патријарх српски. 

После Свете Литургије митрофорни прота Виталиј Тарасјев заблагодарио је Патријарху московском и све Русије Господину Кирилу на благослову и благодати да Икона Свете царице Теодоре са честицом моштију и делић њене одежде буду трајно у Цркви Свете Тројице на Ташмајдану, заблагодарио је и Фонду Светог Бонифатија из Москве и гђи Наталији Мезенцовој на труду, љубави и жртви да све организује и припреми достојно заштитници икона и Православља, Светој царици Теодори. 

Светом Литургијом началствовао је митрофорни прота Виталиј Тарасјев уз саслужење свештенства наше Свете Цркве по благослову Патријарха српског Господина Порфирија. Ангелским гласовима хор је узвеличао торжествено сабрање којем су молитвено присуствовали господа Давитјан Константин, Атаман Волжскова казачества и његов заменик, А. Ададуров, г. Ненад Поповић, министар у Влади Републике Србије задужен за економска питања у иностранству и положај цркве у друштву. 

Верни народ је принео славске колаче у част Покрова Пресвете Богородице. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Прота Виталиј Тарасјев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *