Слава цркве у Петровчићу

Слава храма Светог Јована Претече прослављена је 7. јула 2020.г. у Петровчићу. То је заветна слава Богомспасаваног места и житеља питомог сремског села.

Торжественом  Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милутин Илић, старешина јаковачког храма Вазнесења Господњег, уз саслужење  протојереја Страхиње Голијана (парох сурчински) и ђакона Светогора Сандића.

Честитајући храмовну славу надлежном пароху јереју Ненаду Катићу и свим верницима, прослављање небеског покровитеља и заштитника места, отац Страхиња је произнео празничну проповед. Казујући о значају данашњег празника и радости сваког литургијског сабрања, отац Страхиња се  захвалио вернима Петровчића за сваку помоћ у подизању Часног Крста на Прекој калдрми.

Осврнувши се на данашње време отац Страхиња је подсетио да се наш народ увек окупљао око своје Свете Цркве подижући богомоље. Црква је била све оно што је човек у срцу имао и са собом носио, у Цркви је човек налазио браћу своју, и Црква је народ укрепљивала у све дане.

„Данас се суочавамо са једним много озбиљнијим непријатељем, невидљивим непријатељем који се труди  да завлада нашим животом, јер је нагон за моћ један од највећих нагона у човеку… “ казао је отац Страхиња и поучио верне: “ Ми се данас налазимо у сукобу са невидљивим непријатељем који напада, удара  а ми не знамо ни када ни како, не знамо начин како да се одбранимо… У народу је страх, народ се повлачи. Али, не треба нико да влада ко нема Господа Исуса Христа и љубав према Богу у себи.  Када то има, онда може човек да влада, јер чиниће добро себи и другима.“

Старешина храма јереј Ненад Катић се захвалио оцима наше Цркве на служби Господњој, кумовима славе и свим верницима за свакодневни допринос храму и селу.

На крају Литургије обављен је троструки опход око храма свечаном литијом. Потом је извршен помен упокојенима и сахрањенима у порти храма.

Чин благосиљања и резања славског колача и кољива, извршили су оци намесништва земунског. После резања славског колача вернима је данашњу славу честитао протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке. Прота Драган је поручио да се увек окупљамо на светој Литургији и да се причешћујемо Светим тајнама које су једини лек и вакцина за христоносни народ.

Кумови овогодишње славе су породице Раде Младеновић, Момчиловић,  Драгане Ранковић; породица  Чобановић, Лазар, Синиша и Иван; породица Биљане Бранковић, Биљане Прокопљевић, породица Цветковић, Првуновић.

Кумовима су се за наредну годину придружили г. Раде Костић из Сурчина и гђа  Драгана Илић из Мислођина.

Данашњем Литургијском сабрању придружили су се после одслужених Божјих служби у својим храмовима: јереј Немања Бошковић, старешина бечменске цркве Светог Саве, јереј Бранислав Јовановић, старешина прогарске цркве Светог архангела Гаврила, протојереј Александар Урумовић, старешина ашањске цркве чији је небески покровитељ Архангел Гаврило. Певницом су појали ангелски дечји гласови.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *