Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима

Лета Господњег 2019. црква Свете Петке у Бољевцима пуни 219 година. Четврта је година како траје обнова храма. У току су унутрашњи радови и током године се очекује комплетно унутрашње уређење цркве док ће радови на обнови иконостаса трајати наредне две године. Радове на обнови је благословио Епископ сремски г. Василије, а да све буде како треба стара се старешина цркве протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић.

У време унутрашње обнове цркве, богослужења се обављају у импровизованој капели у монтажној сали која је у саставу порте и која ће након изведених радова бити место за све грађане Бољеваца с обзиром да ово село не поседује ни дом културе нити другу врсту објекта у којој би се окупљао народ.

Памтимо почетак радова, 2015. године када је извршена  замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом. Иницијална каписла била су средства Управе за сарадња Црквама и верским заједницама, захваљујући директору Управе др Милети Радојевићу и тадашњем помоћнику др Томиславу Бранковићу.

У истој години  извршена је санација влаге, обијање зидова и припрема за под који ће се поставити.

Током 2016. извођени су радови на спољашњој фасади, од августа до септембра месеца. Урађена је капела за паљење свећа у чијем саставу је и продавница за потребе верника. Свештенички дом је у потпуности обновљен.

Радове на обнови храма, спољашњој и унјтрашњој, изводи мајстор Петковић Борко, из надалеко познате Црне Траве са својом екипом; познат је као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске.

Прва фаза обнове храма завршена је са октобром 2018. када су осликане иконе на спољашњости храма.

Радови се финансирају из средстава које Црква у Бољевцима обезбеђује по основу земље која јој је враћена реституцијом и уз свесрдну подршку Општине Сурчин.

извор сајт Епархије сремске

One thought on “Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *