Смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој” у Сусеку

Верни народ Божији, ишчекујући свога Спаситеља Христа, у овим данима прославља и осећа радост празника Вазнесења Његовог, обраћајући му се молитвено са надом на спасење и жељом да нас учини децом Неба – да нас води кроз живот у сваком добру и помогне у нашем успињању на духовној лествици.

Тако је у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку, на сам празник, дана 17. маја 2018. године, служена Литургија са литијом око Светог храма и прављењем традиционалних венчића од пшеничног класја. Међутим, радост празника и благослов Божији нису престали ту него се радост продужила а благослов Божији умножио дивним духовним догађајем – првом смотром црквених хорова “Вазнесењски славопој” у сусечком Светом храму.
Прва смотра црквених хорова „Вазнесењски славопој“ је одржана 19. маја 2018. лета Господњег у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку и настала је са тим циљем да нас песмом што више приближи Богу, да кроз молитвено сабрање заједно са нашом децом у Цркви доживимо истинску радост живота и следећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија тиме гласније истакнемо значај живота у Христу за породицу – децу, омладину и родитеље.
Након вечерњег богослужења које је служио јереј Александар Чавка, парох угриновачки, наступали су дечији црквени хорови “Ђурђевак” из Угриноваца, “Свети Василије Острошки” из Беочина, “Звонце” из Лединаца, Српско црквено певачко друштво “Вера” из Руме, као и домаћин ове свечаности – Хор Цркве Св. арх. Гаврила “Благовеститељ” из Сусека. Забележено је и присуство бројног свештенства Епархије сремске – протојереја-ставрофора Славка Теофиловића, пароха иришког у пензији, јереја Бојана Нинковића, пароха угриновачког, јереја Александра Чавке, пароха угриновачког, јереја Душана Вишекруне, пароха румског, јереја Зорана Перића, пароха лединачког, јереја Милана Ковачевића, пароха баношторског и ђакона Петра Којића, као и великог броја верног народа Божијег, како из Сусека тако и из других крајева.
Јереј Немања Теофиловић, надлежни парох сусечки и старешина Храма Св. арх. Гаврила, изражава благодарност Богу што је Сусек удостојен оваквог дана и свечаности, али и осталима који су свесрдно помогли да се оствари ова богоугодна замисао: Општини Беочин на челу с г-дином Митром Милинковићем, Месној заједници Сусек на челу с г-дином Живаном Станојевићем, месари “Лаки” вл. г-дина Лазара Николчића, г-дину Стевану Танасићу, као и појачкој омладини која је учествовала у вишедневној припреми свечаности, бројним родитељима деце сусечког црквеног хора “Благовеститељ” и осталом верном народу, свима који су на било који начин помогли око послужења и послуживања.
Сусечка појачка и хорска традиција је стара и дуга, њени обриси и трагови су очувани и данас у лику наших појаца деда Раје и деда Јове, а “Вазнесењски славопој” је само још један показатељ васкрсења такве традиције и замаха духовног препорода, оличеног у новом младом нараштају који то показује кроз живи однос према Богу и Цркви.
Текст: јереј Немања Теофиловић
Фотографије: Радмила Јелкић и Исмет Иса Адемовски

One thought on “Смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој” у Сусеку

  1. Pingback: Вазнесењски славопој | Школско звоно - Školský zvonček 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *