Одржан семинар за вероучитеље Епархије сремске у Сремским Карловцима

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у понедељак 30. августа 2021. године, у Карловачкој богословији одржан је скуп вероучитеља подручне Епархије. Вероучитеље су уочи почетка нове школске године поздравили Епископ сремски Василије, протојереј Јован Милановић као ректор ове установе, протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо као главни катихета Епархије сремске и професор др Вера Радовић са Учитељског факултета у Београду, која је одржала предавање на тему Дидактичке наставе, са конкретним примерима и предлозима како приступити деци, заинтересовати их садржајним предавањима, понудити им разне активности у оквиру могућности које су нам на располагању. Скуп је поздравио и протођакон др Радомир Ракић.

У заједничкој кући свих нас, славној Карловачкој богословији Светог Арсенија Сремца, вероучитеље и предаваче је у свечаној сали поздравио ректор овог часног училишта, протојереј, проф. Јован Милановић: „Желим вам успешну 2021/2022. годину. Наш задатак, како говоре Свети оци, али како о томе говоре и педагози, јесте да код деце која су нам поверена и ми овде у богословији и ви у вашим часним школама понудимо пре свега жељу и сусрет са Богом и за знањем и надам се да ће нам тај задатак увек бити у срцу и души да бисмо то радили како треба.“

Из слова Епископа сремског г. Василија: Вероучитељи стварају огромну армију војске Христове

Ви добро познајете Сремске Карловце и ово училиште, јер је највећи део свих вас похађао ову богословију. Знате улогу Сремских Карловаца као специфичног места културе, просвете, вере, очувања нације у време Аустроугарске, и касније кроз векове, до дана данашњег. Желели бисмо да Сремски Карловци још више напредују у развоју.

У непрестаном размишљању молећи Његову Светост Патријарха Порфирија, све оце, представнике државне и црквене структуре, желимо да овде подигнемо ниво друштвеног сагледавања у времену и перспективи, у будућности за добробит наше деце.

Ви који сте позвани и призвани да учите децу и покажете им пут спасења, имате велики задатак: Ви стварате огромну армију војске Христове. Од вашег приступа и предавања зависи и њихово прихватање вере, али није важно само предавање и лекција – још је важнија лекција о моралном животу и моралном васпитању деце.

Из слова протојереја-ставрофора др Драгомира Санда: Вероучитељ је салитург

– После 20 година веронауке у школама ми више немамо времена за анализе докле смо стигли и шта смо урадили, већ су ово времена која нас упућују на још већу озбиљност, морамо што савесније и што одговорније да се суочимо са изазовима са којима се срећемо.

– Вероучитељ је салитург, јер колико је важно и одговорно да свештеник стоји предано пред Часном трпезом и служи света богослужења, скоро исто толико је важно и да један учитељ стане пред 20-30 ученика колико му је поверено, да предаје науку која није мудровање овога света, већ је откровењска, света наука која је истовремено начин и метод за наше најдубље знање и спознање које нас приводи нашем спасењу.

– Нисмо сами у овој области, све је више људи који откривају тајне које нису од људи, и ту налазимо заједничко поље и терен за сферу интересовања. Зато је тај вероучитељ, салитург, обавезан да колико год је то могуће и колико му време дозвољава, употпуњује своје знање и сазнање из других предмета.

– Припрема за наставу је изузетно важна и настојте да се у томе усавршавате.

– Немојте да вам љубав ишчили на неку другу страну, јер професор веронауке се разликује и истиче по том осећају љубави, вере и наде. Деца препознају и када сте спремни, и када нисте спремни, препознају квалитет вашег предавања и низом других особина. Немојте да вас ухвате у некој обмани, незнању, немојте давати погрешне информације, посебно не из веронауке; ако нисте спремни за одговор, похвалите питање, узмите време неопходно за припрему и давање ваљаног одговора.

– Дидактика је веома важна и ви морате бити упознати са дидактиком и методиком наставе. Посебно морате бити у сарадњи са другима у средини у којој радите. У дидактичком троуглу вероучитељ-ученик-градиво, треба да знамо да ми нисмо ту због нас на часовима верске наставе, него смо ту због ученика и одговорност је увек на вама вероучитељима, да знате дидактичке и методичке принципе.

– Обавеза је редовно одржавање часова верске наставе.

– Од ваннаставних активности, најважније је да деца долазе у цркву на богослужења, да заволе и упознају богослужења, да учествују у литургијском животу.

Веронаука је идентитетска ствар

Извештај Светом Архијерејском Синоду (у потпису јереј др Зоран Деврња, ванредни проф., представник СА Синода у НПС) који се односи на активности Националног просветног савета Републике Србије и на 58. онлајн седницу (од 15. јула 2021. године) на којој су поред осталог биле и теме везане за измене у Закону о основама образовања и васпитања у Републици Србији – да се врати претходна законска формулација којом је верска настава имала статус изборног предмета, прочитао је вероучитељ Стефан Недић.

По благослову Епископа сремског прочитана је и белешка о разговору Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија са Министром просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, г. Бранком Ружићем и др Милетом Радојевићем, саветником, вођеном 28. јула 2021. године, у Патријаршијском двору. Патријарх српски Г. Порфирије је истакао да је веронаука идентитетска ствар и замолио да статус веронауке као и вероучитеља буде решен у најскорије време. Од стране Министра предат је предлог решења свих питања која се тичу положаја верске наставе и статуса вероучитеља. Према предлогу Предстојатеља наше Свете Цркве биће оформљена мешовита комисија коју ће чинити представници Цркве и Министарства просвете и која ће радити на изналажењу најоптималнијег законског решења за сва поменута питања.

***

Госте су срдачно дочекали и послужење припремили изванредни кувар Ненад Мајсторовић и економ Милош Цветковић.

Поздравне речи и предавање се могу послушати на Радио Сиону и Радију Словољубве

Благодаримо Зорици Зец за достављени материјал

Извор: Радио Српски Сион

 

Уводно слово: протојереј Јован Милановић, протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, Епископ сремски г. Василије

Протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо

Професор Дидактике Учитељског факултета у Београду др Вера Радовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *