Хиротонија Епископа јегарског г. Јеронима (Мочевића)

Хиротонија новоизабраног Епископа јегарског Јеронима обавиће се у недељу 28. септембра у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, са почетком у 9 часова. Претходног дана, на Крстовдан, са почетком у 17 часова, служиће се свечано вечерње богослужење са чином наречења.

Свету архијерејску Литургију служиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење више епископа и свештеника.

Животопис новоизабраног Епископа јегарског Јеронима (Мочевића)

img_2677Новоизабрани Епископ јегарски г. Јероним (Мочевић) је рођен у Сарајеву 26. септембра 1969. године, где је завршио основну школу и гимназију. Монашки постриг је примио на празник Сабора Светог архангела Михаила, 8/21. новембра 1990. године, у Светоархангелском манастиру у Ковиљу. На празник Светог Саве првога архиепископа српског, 14/27. јануара 1991. године, рукоположен је у чин јерођакона руком Eпископа бачког г. Иринеја. Од почетка обнове манастира Ковиља и духовне обнове братства, јерођакон Јероним је дао немерљив допринос обнови богослужења и његовом благољепију, по чему је овај манастир убрзо постао надалеко познат. Једно време боравио је у манастиру Григоријату на Светој Гори где се учио светогорском монашком етосу и древном богослужбеном поретку.

У чин архиђакона је рукопроизведен на манастирску славу, на дан Сабора Светог архангела Гаврила 13/26. јула 1999. године. Дипломирао је на Православном богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 2002. године. У Недељу Свих Светих, 9/22. јуна 2003. године, Епископ бачки га је рукоположио у чин презвитера у манастиру Ковиљу. По завршеном факултету, уписао се на постдипломске студије на Папском оријенталном институту (Pontifical Oriental Institute) у Риму, где је 2005. године стекао звање магистра. Бавио се специјалистичким студијама у области литургике. У току постдипломских студија усавршавао је своје знање францускога језика у Центру за учење француског језика (CLA – Centre de Linguistique Apliquée de Besançon) у Безансону, Француска. У чин архимандрита је рукопроизведен руком Митрополита митилинског г. Јакова на празник Светог апостола Филипа 2008. године у цркви Свете Филотеје у Смирни (Мала Азија, Турска). У манастиру Светог пророка Илије у Митилини, на острву Лезвосу у Грчкој, о празнику Светог пророка Илије, Митрополит иконијски г. Теолипт рукопроизвео га је у духовника. Исте године је завршио напредни ниво немачког језика (Oberstufe) на Универзитету у Бечу. Бави се израдом докторске дисертације из области литургичког богословља. Говори грчки, италијански, француски, руски, немачки, и енглески језик.

На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 23. маја 2014. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епископа бачког.
www.spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *