СВЕШТЕНИЧКА ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ПЕЋИНАЧКОГ

Нема ничег узвишенијег од онога што називамо покајањем и исповешћу. Ова Света тајна јесте даривање љубави Божје човеку. Њоме се човек на савршен начин избавља од зла. (…) Да би се покајала, душа треба да се пробуди. Управо ту, у том буђењу, дешава се чудо покајања. Притом се открива човекова воља. Буђење се, међутим, не дâ објаснити само човековим делањем. Човек ништа не може сâм. Бог интервенише. Тада долази божанска благодат. (…) Истинско покајање доноси освећење. Покајање нас освећује.

Живот и поуке Светог Порфирија Кавсокаливита

У среду треће седмице Часног поста, 3. априла 2024. године, у храму Светог архангела Гаврила у Попинцима служена је Литургија пређеосвећених Дарова, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, а саслуживали су протејереј Мићо Ристић, парох доњетоварнички и јереј Божидар Васић, парох огарски. У току Литургије сви активни и умировљени свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва пећиначког приступили су Светој тајни Исповести, коју је извршио умировљени парох, протојереј-ставрофор Михајло Марјанац.

После Исповести, Епископ сремски Василије је, у име свештенства и у своје лично име, заблагодарио оцу Милану Главашевићу на труду и духовној бризи, са молитвеном жељом да Господ свима окупљенима „дарује снаге да духовно узрастају на путу ка Царству небескоме“ и поучио верни народ, истакнувши значај Литургије „која треба да нам служи да се јаче утврдимо у вери и укрепимо у току поста“, као да нам буде на „духовну ползу“. Након беседе, Владика Василије је одликовао три мајке Орденом Свете мати Ангелине и том приликом указао на основну важност и улогу материнства у друштву, као и на значај вишедетних породица.

Духовно сабрање настављено је у сали попиначке парохије, уз читање поука и духовних садржаја. Том приликом, сабранима се пригодним речима обратио исповедник, прота Михајло, бодрећи браћу свештенике и вероучитеље да вазда остану „будни“ и свесни својих сагрешења, те спремни да „сагледају грехе своје и да не осуђују брата свога“, како се каже у молитви Светог Јефрема Сирина.

Након светог сабрања, љубављу и трудом пароха из Попинаца, јереја Милана Главашевића и Кола српских сестара овог места, уприличена је трпеза љубави.

Текст приредио:

Вероучитељ Марко Ракић

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *